24/06/2024
Najnovije vesti
Sveti-JOvan-Krstitelj-sa-jagnjetom-07-jul Objektiva.rs Valjevo SPC vernici Eparhija Valjevska

Ivandan – praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja

Autor 07/07/2023

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedno od tri najvažnija rođendana u Crkvi: rođenje svetog Jovana Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg.

Rođenju Svetog Jovana Krstitelja posvećen je današnji veliki praznik – Ivanjdan, za koji su vezani brojni narodni običaji.

Jedan od običaja je branje lekovitog bilja na Ivandan koje treba čuvati u toku cele godine. Među najzastupljenijih je pletenje venčića od ivanjskog cveća, povezan uz raznovrsnu simboliku. Venčići ukazuju da je priroda došla do najviše tačke jer je sredina leta i da se tim vencima priroda ovenčava. Nose i simboliku ljubavi: podsećaju parove na venčanje, a devojke u venčić od livadskog bilja i lekovitih trava ubacuju i crvenu ružu. Prema običaju, venčić od ivanjskog cveća i jovanove trave u koji je upleten i beli luk, kuću čuva od groma. Ovakvi venčići služe kao ukras na kapijama ili iznad kućnih vrata.

Verovanje je da na Ivandan i voda dobija posebnu moć, pa se narod kupao u rekama i potocima. U brojnim krajevima bio je običaj paljenja ivanjske vatre, oko koje bi okupljeni igrali i pevali.

Verovanje je da tri dana pre i tri dana posle praznika, ne treba ulaziti u vinograd jer tokom tih sedam dana vinograd najviše napreduje – čuva ga Sveti Jovan.