15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • IZABRANI LAUREATI KONKURSA “PRVA KNJIGA”
Književna omladina Valjevo konkurs Prva knjiga

IZABRANI LAUREATI KONKURSA “PRVA KNJIGA”

Autor 28/12/2021

Proglašeni su pobednici jubilarnog 20. konkursa za Prvu knjigu, održanog krajem 2021. godine.

Laureati ovogodišnjeg konkursa “Prva knjiga” Književne omladine Valjeva su Dunja Ožegović iz Beograda za pesnički rukopis “Gnezdo” i Andrijana Slavić iz Lepina kod Gračanice, za rukopis “Hiljadu slepih prozora”.

Predsedavajući Petar Ninić i članovi žirija, Milica Matijević i Dragan Pavlović, su 22. decembra odlučili o najuspešnijim učesnicima i da navedeni autori ravnopravno dobiju prvu nagradu. Prema stavovima žirija, ova dva rukopisa izdvojila su se prema autentičnosti estetskog izraza, literarnoj i grafičkoj slikovitosti i konceptualnoj zaokruženosti. Nagrada je objavljivanje knjiga izabranih autora. Žiri je konstatovao da je dominantan broj proznih rukopisa koji su takođe kvalitetni, ali zahtevaju dodatan rad na uobličavanju teksta.

Takođe, izdavaču, Književnoj omladini Valjeva je preporučeno da osim nagrađenih autora kontaktira i autore nekolicine izabranih rukopisa koji bi, uz malu doradu, mogli da budu spremni za objavljivanje. Među tim rukopisima su “Knjiga, dječak i pelikan” Milane Gajović iz Nikšića, “Meris u zemlji Šredingerove mačke” Nikole Jovanovića iz Bora, “Kalambur Slovese” Silvane Lončar – Savino Selo, kao i “Osuđeni na besmrtnost” Dragoša Robovića iz Valjeva i “Da je muzike, da je me” Branka Ječmenice iz Uba.

Pravo učešća na konkursu imaju svi mladi pisci do 30 godina starosti, sa ekavsko-ijekavskog govornog područja srpskog jezika. Važnost i dometi institucije samog Konkursa premašuju estetske i geografske komponente šireg regiona.

Konkurs za Prvu knjigu Književne omladine Valjeva, finansijski je podržao Grad Valjevo.