12/07/2024
Najnovije vesti
Izlozba-Bio-jednom-jedan-laf-o-Dusku-Radovicz-u-Muzeju-zavicajnih-pisaca-pri-Maticna-biblioteka-Ljubomir-Nenadovic-Gimnazija-FOTO-Anja-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SA KONKURSA “BITI MLAD U SRBIJI 2022”

Autor 03/04/2023

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji priređuje otvaranje izložbe fotografija „Biti mlad u Srbiji 2022“ u utorak, 4. aprila 2023. godine, od 18 sati, u Muzeju zavičajnih pisaca.

Obeležavajući „Evropsku godinu mladih“ Delegacija Evropske unije u Srbiji, časopis National Geographic Srbija, popularni Politikin zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija, tokom prošle godine organizovali su istoimeni konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji.

Kroz svoje fotografije mladi, dobi od 15 do 30 godina, prikazali su interesovanja o raznovrsnim temama i događanjima, o životu, borbi za ravnopravnost, aktivnostima osoba sa invaliditetom, obrazovanju, putovanjima, kao i o zabavi, uz sagledavanje sadašnjosti i odliva mozgova, kao i budućnosti u Srbiji. Od više od hiljadu pristiglih radova, žiri u sastavu: profesor Aleksandar Kelić, Igor Rill, Milana Petrović, Dimitrije Prokopović i David Pužado, odabrao je četiri pobedničke.

Inače, podrška Evropske unije mladima u Srbiji sadržana je u podsticaju obrazovanja, mobilnosti i uključivanja u odlučivanje, kao i razvoju sporta i promocija zdravog života. Evropska unija ističe važnost obrazovanja i zapošljavanja mladih koji su noseći stubovi evropske budućnosti. U okviru programa Erazmus plus, preko 16 hiljada pojedinaca iz Srbije imalo je priliku da učestvuje u projektima mobilnosti, u koje su uključene i škole iz Valjeva. U okviru programa Erazmus, osnovna škola „Andra Savčić“ ove godine realizuje projekat „Razvojni model inkluzije kao indikator celokupnog razvoja učenika“.