24/06/2024
Najnovije vesti

ODLIČNI PROGRAMI BIBLIOTEKE

Autor 24/03/2023

Gradska biblioteka se uključila odličnim programima u proslavu Dana Valjeva. Najpre je priređeno književno veče Miloša Jevtića, koji je dan ranije dobio nagradu za životno delo.

U večeri posvećenoj predstavljanju knjige “Istine života”, u kojoj su objavljeni svi razgovori koje je Miloš Jevtić vodio sa akademikom prof. dr Vladetom Jerotićem. Nesvakidađnja knjiga vrsnog publiciste i novinara koji pozne godine provodi u Valjevu u krugu najbliže familije privukla je veliki broj ljubitelja knjige. Uz autora o knjizi su govorili prof.dr Darko Tanasković, prof.dr Aleksandar Đurović i Milan Tasić izdavač. Posebno upečatljiv je bio sam autor koji je na šarmantan način održao mini predavanje o nastanku ovih razgovora.

Miloš Jevtić

“Ja sam napravio više knjiga sa Vladetom Jerotićem, i ova poslednja nije završena jer je on kada je dobio pitanja pošao u bolnicu iz koje se na žalost nije vratio. Vladeta je bio jako vezan za Valjevo i mi smo se tako i upoznali. Ja sam njemu pričao o Gimnaziji, a on meni o Valjevu. Vladeta Jerotić spada u najvažnije mislioce srpskog naroda u drugoj polovini prošlog veka. On je ličnost koja je umela da afirmiše ne samo religiju, medicinu, duh. On je čovek duha. Smem da kažem on je ličnost koja je dala mnogim generacijama putokaze u životnim opredeljenjima. Pred sam kraj pitao sam ga ko će ga naslediti i on je rekao da će to biti Darko Tanasković, i meni je drago da je Darko Tanasković pisao predgovor za ovu knjigu. Vladeta je inače rodom iz okoline Uba, a ubljani to ne znaju, i ja sam sada govorio ubljanima da hoću da napravim predstavljanje ove knjige.

Pošto Gradska biblioteka ove godine obeležava 155 godina postojanja ja ću je predložiti za Vukovu nagradu, predložio sam prošle godine Voju Andrića, i malo mi je krivo što to nije Valjevo uradilo a ne ja“, rekao nam je Miloš Jevtić uoči predstavljanja knjige “Istine života”.

Nastavak praćenja aktuelnosti vezanih za književnost usledio je dan kasnije kada je u svečanoj sali Valjevske gimnazije predstavljen roman Danice Vukićević “Unutrašnje more”, dobitnice NIN-ove nagrade za 2022.godinu. O nagrađenom romanu u saopštenju NIN-ovog žirije rečeno je:

Roman Danice Vukićević “Unutrašnje more“, formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta.

Danica Vukićević

Danica Vukićević je rođena u Valjevu, ali se u ranom detinjstvu preselila u Beograd gde je završila Filološki fakultet- smer Opšte književnosti i teorije književnosti. Višestruko je nagrađivana do sada. U samom obraćanju emotovno je govorila o detinjstvu u Valjevu, ali i danu koji je provela u gradu svog detinjstva, uz poruku “zovite me često, doći ću”.

Program Gradske biblioteke za mart priređeni povodom Dana Valjeva, biće završen poslednjeg dana meseca, promocija knjige Milorada Radojičića.