17/07/2024
Najnovije vesti
FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-06-2024-izlozba-Oci-stvarnosti-Moderna-galerija-Marija-Djuric-i-slikar-Dejan-Ulardzic-Sabac-Art-News-Serbie

Izložba “Oči stvarnosti” Dejana Ulardžića u Modernoj galeriji Valjevo do sredine avgusta

Autor 16/06/2024

Prilikom otvaranja izložbe “Oči stvarnosti” Dejana Ulardžića, pred brojnom publikom direktorka Moderne galerije Valjevo, Marija Đurić je naglasila da je slikar svoj umetnički svet počeo da otkriva od minijatura, da bi kasnije likovi, koji su prvobitno nastajali na kamenčićima, počeli da se umnožavaju i stvaraju svoj svet koji kroz svetlost i tamu vidimo oko nas.

Dejan Ulardžić je rođen u Šapcu gde živi i stvara, član je ULUSA od 1983. godine, do sada je održao 32 samostalne izložbe, dobitnik je 10 nagrada za stvaralaštvo, uz zahvalnost svima koji su učestvovali u pripremi izložbe, napomenula je direktorka Moderne galerije Valjevo, Marija Đurić.

“Oko nas se nalazi preko 50 radova nastalih u različitim periodima umetnikovog života. Imate priliku da vidite malu retrospektivu radova nastalih u poslednjih 43 godine. Pored slika koje nas okružuju, izložbu čine i crteži i minijature.

Iako naviknuti na autorske tekstove pisane za naše izložbe u katalogu, ovaj put smo se vratili na prvobitan način uređivanja kataloga Moderne galerije Valjevo. Iskoristili smo delove tekstova i likovnih kritika koje su o umetniku pisali naši eminentni i veoma cenjeni kritičari kao što su Đorđe Kadijević, ovde prisutan Kosta Vasiljković, Olga Perović, Dragan Jovanović Danilov i Dejan Đorić. Celokupni tekstovi su objavljeni u tri monografije koje su do sada izašle o umetniku.

Dejan Ulardžić je, po sopstvenim rečima, svoj umetnički svet počeo da otkriva na minijaturama. Kasnije su likovi, prvobitno nastali na kamenčićima, počeli da se umnožavaju i stvaraju svoj svet koji kroz svetlost i tamu vidimo oko nas. Povezivan sa umetnicima slikarske grupe Mediala, iako je rođen kada je grupa nastala, ali se ne može poreći njihova fantastika u njegovoj umetnosti. Upravo to ga je dovelo do ovog prostora koji je još Ljuba nazvao hram fantastike”, rekla je Marija Đurić.

Povodom svoje prve samostalne izložbe u Modernoj galeriji Valjevo, slikar Dejana Ulardžić naznačava da je izložbu posvetio svom sinu.

Ova galerija je izuzetan trag ostavila na ovim prostorima, računam i staru Jugoslaviju, dok je postojala. I to je divna stvar. Mislim da je jedan od poslednjih bastiona tog štafelajnog slikarstva, ne samo fantastike. Meni je prostor koji sam imao na raspolaganju diktirao šta ću da izložim. Gledao sam da bude mini retrospektiva, pored ostalog je rekao slikar Dejana Ulardžić, napomenuvši da je više hroničar, nego fantastičar: Zapisujem trag vremena u kom sam. I to je to. Pokušavam da ovo vreme ulepšam još više, nego što je lepo.

Na izložbi “Oči stvarnosti” prikazano je više od 50 slika, crteža i minijatura, nastalih u protekle 43 godine. Izložba u Modernoj galeriji Valjevo traje do 15. avgusta 2024. godine.