19/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-najava-izlozba-Milic-od-Macve-Studio-Trnavac-Carnojevic-napusta-Pecku-patrijarsiju-1990.

Izložba slika Milića od Mačve u studiju Trnavac

Autor 26/06/2023

U petak, 30. juna 2023. godine, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu, biće svečano otvorena izložba slika Milića od Mačve, jednog od najpoznatijih srpskih slikara XX veka. Izložba će trajati do 1. avgusta 2023. godine.

Sva dela koja će biti izložena deo su bogate kolekcije Legata Milića od Mačve „Kosovo prvi prag Srbije“ u Kruševcu, koji je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac. Vredna i značajna kolekcija zbraja 120 originalnih Milićevih slika posvećenih kosovskom mitu, srpskoj istoriji i tradiciji.

Likovna kritika, kao i srpska kulturna javnost, videla je u delu akademskog slikara Milića Stankovića, poznatog pod pseudonimom Milić od Mačve, moćne istorijske inspiracije, deo svesti svoga vremena, u ravnoteži estetičke, etičke i nacionalne umetnosti. Slikarstvo Milića od Mačve opisuje se kao svojstvena mešavina  figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti.

Imao je preko 1200 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dela ovog, po mišljenju dr Miodraga Kolarića „najvećeg srpskog istorijskog slikara“, nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti, palati Ufici u Firenci, Vatikanskom muzeju, Muzeju Gugenhajm u Njujorku, Muzeju umetnosti i istorije u Ženevi itd.

„On je sklon simbolima, to je očigledno, ali nema ničega od stravične misterije jednog Hijeronimusa Boša, on osuđuje ratna pustošenja i zločine, ali ne tako beznadežno kao Francisko Goja, on je istinski zabrinut za budućnost čovečanstva, ali bez opore  ironije jednog Salvadora Dalija. On će sigurno biti proglašen za najvećeg istorijskog slikara naše savremene umetnosti“, govorio je o Miliću od Mačve dr Miodrag Kolarić 1991. godine.

Milić od Mačve rođen je 1934. godine u Belotiću kod Šapca, a umro 2000. godine u Beogradu. Nakon završene Šabačke gimnazije upisao je studije arhitekture u Beogradu, a potom Akademiju likovnih umetnosti, gde je diplomirao 1959. godine. Po završetku studija bio na studijskom boravku u Parizu. Prvu samostalnu izložbu imao je 1959. u Beogradu, dok je prvo samostalno predstavljanje u inostranstvu imao 1964. godine u Ženevi. Osnivač je grupe Šabačkih slikara, bio je član Medijale, Udruženja „Fantazmaži“, ULUS-a, Srpskog društva „Lada“.

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ posebno se zahvaljuje vodećim ljudima Kulturnog centra Kruševac što su nam privremeno ustupili dela iz svoje bogate kolekcije i na svesrdnoj pomoći da, u izložbenom prostoru u Valjevu, otvorimo ovu izložbu. Izložba će trajati do 1. avgusta 2023. godine.