16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Retrospektivna izložba Miće Trnavca u Kovinu
Mića Trnavac USMERENO KRETANJE VELIKOG RAZORNOG DEJSTVA, 1994, ulje na platnu i drveni objekat, 158x287 cm prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

Retrospektivna izložba Miće Trnavca u Kovinu

Autor 11/04/2023

Retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana Trnavca Miće pod nazivom „Realno – Nadrealno“ biće otvorena od 18. do 30. aprila u Galeriji Centra za kulturu Kovin.

Ovom izložbom svečano je, krajem septembra 2022. godine, u Valjevu proslavljen jubilej 25 godina postojanja i uspešnog rada Internacionalnog umetničkog studija, čiji je upravo Radovan Trnavac Mića idejni tvorac i koji od 1997. godine sa ponosom nosi njegovo ime. Preuzimanje retrospektivne izložbe „Realno – Nadrealno“ simbolično označava početak saradnje Centra za kulturu Kovin i valjevskog Internacionalnog umetničkog studija.

Postavku čine dela Radovana Miće Trnavca nastala u periodu od 1976. do 2017. godine. Kao što svaka retrospektiva „lista“ neku istoriju, tako je ovde posmatrač u prilici da „prelista“ stranice čudesne Mićine enciklopedije i da na njegovim platnima otkrije mnoge arhetipske simbole civilizacije.

Trnavac često ističe da je misao najvažniji momenat njegove kreacije. „Smisao duše je misao, a ja slikam kao što mislim“.

Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović u likovnoj kritici konstatuje da je kulturna istorija sveta konstanta slikarske poetike Miće Trnavca.

Ona iznosi zapažanje da su njegove slike sastavljene iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, od realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, Trnavac pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte“, ističe Marina Cvetanović uz napomenu da se teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može doći do renesanse, koju tako priželjkuje Mića Trnavac.