13/06/2024
Najnovije vesti
izlozba-o-dr-Milanu-Pecicu-u-Narodnom-muzeju-Valjevo-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

AKTUELNA IZLOŽBA U MUZEJU O DR MILANU PECIĆU

Autor 01/04/2023

U Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu do sredine aprila možete pogledati veoma sadržajnu izložbu „Valjevo je 1914-1915. godine bilo grad-bolnica, a njen glavni upravnik pukovnik dr Milan Pecić“.

Pored sveobuhvatnog istraživanja dr Vladimira Krivošejeva, uz podršku kolega iz Muzeja nauke i tehnike, kao i Ministarstva kulture i lokalne uprave Valjeva, aktuelna izložba je logičan nastavak izložbe „Valjevo grad-bolnica“ od pre sedam godina.

Svečanost otvaranja izložbe „Valjevo je 1914-1915. godine bilo grad-bolnica, a njen glavni upravnik pukovnik dr Milan Pecić“ priređena je u okviru proslave Dana Valjeva. Tim povodom Nenad Patijarević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, čestitao je autoru i saradnicima na uspešnoj izložbi, pri tome zahvalivši republičkim institucijama radi dobijene podrške za organizovanje izložbe.

Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo u svom obraćanju je naglasila: „Naš cilj bio je da širu javnost upoznamo sa životom i radom pukovnika dr Milana Pecića, veoma značajne, ali po malo zapostavljene ličnosti. Tokom 1915. godine bio je upravnik saniteta Drinske divizije, a samim tim i upravnik svih valjevskih bolnica.“

Tom prilikom u Valjevu su boravili direktor Muzeja nauke i tehnike, Zoran Lević, viši kustos i konzervator, koji naglašava da je ova izložba konkretna potvrda da muzeji moraju da sarađuju, da bi publici predstavili što kvalitetniji program i rad ustanova.

Doktor Jelena Jovanović Simić, viši kustos u Odseku istorije medicine i šef izdavačke delatnosti u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu je otvorila izložbu rekavši da joj je bilo zadovoljstvo da sarađuje sa autorom izložbe, dr Vladimirom Krivošejevim.

Moj deo posla bio je mnogo lakši, nego njegov. Mi u fondu, u medicinskim zbirkama, konkretno u zbirci Srpskog – lekarskog društva, imamo bogatu zaostavštinu dr Milana Pecića. Ali, nisam znala da se rukopis, njegova autobiografija, nalazi u arhivu Akademije nauka. To mi je kolega Vladimir Krivošejev otkrio, i tako je počela naša saradnja. Takođe, pitao me da li mi imamo Pecićeve fotografije i

slično. I to je zanimljiva priča jer nije sve bilo na istom mestu i nije bilo sve obrađeno. Tako da me on, u mom osnovnom kustoskom poslu, malo podstakao“, pored ostalog je rekla dr Jelena Jovanović Simić, pojasnivši da muzealci često moraju, na više mesta i ustanova, da tragaju za neophodnom građom.

Tokom višegodišnjih upornih potraga, Vladimir Krivošejev je uspeo da spoji rukopis sa bogatom zaostavštinom, o čemu je iscrpno i veoma zanimljivo govorio prilikom otvaranja. Temeljna potraga urodila je monografijom, kao i aktuelnom izložbom o pukovniku dr Milanu Peciću, koja je u Narodnom muzeju u Valjevu otvorena do sredine aprila 2023. godine.

Potom je u planu da izložba „Valjevo je 1914-1915. godine bilo grad-bolnica, a njen glavni upravnik pukovnik dr Milan Pecić“ bude prikazana u Muzeju Srpskog lekarskog društva, u Džordža Vašingtona 19 u Beogradu. Zatim da nastavi put po Srbiji, u mestima i gradovima u kojima je početkom prošlog veka službovao pukovnik dr Milan Pecić.