13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • JAČATI SOCIJALNI I MATERIJALNI STATUS ZAPOSLENIH U MEDIJIMA
Mediji Svetski dan Sindikat Sloga Beograd Srbija Valjevo Objektiva.rs

JAČATI SOCIJALNI I MATERIJALNI STATUS ZAPOSLENIH U MEDIJIMA

Autor 03/05/2022

U saopštenju za javnost, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” na Svetski dan medija pozivaju sve vlasnike medija u Srbiji da u okviru svojih mogućnosti jačaju socijalni i materijalni status svojih zaposlenih i omoguće im sindikalno organizovanje u svojim medijskim kućama.

“Istovremeno smo zabrinuti što je novinarstvo u Srbiji kao zanat sve više pod okupacijom centralizovane vladine propagande, koja nam sistemski uništava živote, uništava slobodu izražavanja, kritičkog razmišljanja i onemogućava pristup tačnim informacijama.

Ovo za posledicu ima ozbiljno i nekažnjeno pljačkanje države i njenih resursa, plansko zaglupljivanje naroda, uništavanje obrazovnog sistema nacije, racionalnog razmišljanja, gubitka empatije i solidarnosti sa drugima.

Mediji treba da imaju osnovnu ulogu u osiguravanju zdrave i prosperitetne demokratije, a ne da zaglupljuju sopstveni narod i pretvaraju ga u avatare koji treba da žive u državi – bajci izmišljenog blagostanja.

Uprkos tome, ističemo da ipak postoje i određeni broj racionalnih i nezavisnih medija koji veoma profesionalno obrađuju dnevne teme, na čemu smo im kao sindikat veoma zahvalni, jer daju prostora za argumentovanu društvenu polemiku i da se čuje mišljenje suprotno od onog koje nam se od strane propagandista iz vlasti svakodnevno nameće, navedeno je u saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.