14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • SAVREMEN DIGITALNI RENDGEN U DZ “HEMIKAL” U VALJEVU
Hemikal digitalni rentgen aparat Dom zdravlja Hemikal Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić april 2022. godine

SAVREMEN DIGITALNI RENDGEN U DZ “HEMIKAL” U VALJEVU

Autor 02/05/2022

Prvi privatni Dom zdravlja “Hemikal” u Valjevu krajem prošle godine je kupio i uključio u upotrebu digitalni rendgen aparat najnovije generacije. Na ovom savremenom uređaju, izuzetnih performansi, snimanje traje znatno kraće nego na starijim modelima i, još bitnije, pri tome je količina zračenja – značajno manja.

Snimanje pluća digitalni rentgen aparatom u Domu zdravlja HEMIKAL u Valjevu

Savremeni digitalni rendgen u Domu zdravlja Hemikal u Valjevu, ne samo da je efikasniji, već je bezbedniji, i za pacijente i za osoblje. Poređenja radi, godišnja izloženost prirodnom zračenju prosečno je oko jednog milisiverta, u SAD bezmalo 3 mSv, a prilikom snimanja pluća digitalnim rendgenom u Hemikau ta doza je oko 0,02 mSv, kao pri par dana boravka na planini.

Po pitanju efikasnosti, velika prednost digitalnog rendgena u odnosu na RTG aparate starije generacije, sadržana je u mogućnosti digitalne beleške snimka, tako da pacijenti rezultat mogu dobiti snimljen na CD, ili na filmu.

Dom zdravlja Hemikal – brzo očitavanje rentgen snimka pluća

Digitalni rendgen aparat u Domu zdravlja Hemikal u Valjevu prati i savremena komora za suvo razvijanje filma koja radi bez hemikalija – tu se ogleda znatno povećanje bezbednosti na radu za osoblje, ali i povećanje stepena očuvanja životne sredine je je izbegnuta upotreba razvijača i fiksatora. Pri tome, pacijent dobija kvalitetan zapis na filmu, sa svim podacima i sve je to moguće obaviti u periodu od četvrt sata od momenta snimanja.

Takođe, ukoliko prilikom snimanja nije prisutan lekar, rendgen tehničar mu elektronski šalje snimak, koji vrlo brzo može biti pročitan i prosleđen pacijentu.

Na savremenom digitalnom aparatu u Domu zdravlja Hemikal, osnovanom 1995. godine u Valjevu, obavljaju sve preglede uobičajene za domen rendgen dijagnostike, odnosno rade snimanje pluća, glave, kičme, udova itd.

Pored očigledne efikasnosti, i znatno veće bezbednosti, velika prednost pregleda digitalnim rendgen aparatom predstavlja činjenica da nema zakazivanja i čekanja na snimanje.

DVE NOVE “HEMIKAL” LABORATORIJE U VALJEVU

Dom zdravlja Hemikal je otvorio novu osnovnu mikrobiološku laboratoriju pored Doma zdravlja, gde pružaju iste usluge, kao i u centralnoj laboratoriji u Domu zdravlja Hemikal u Sinđelićevoj ulici.

Hemikal je u Naselju Kolubara 2 otvorio novi objekat gde su, pored laboratorijskih usluga, omogućeni lekarski pregledi građana.