27/02/2024
Najnovije vesti
Valjevo Saborni Hram deca iz Kreativne radionice Pinokio

JANUARSKI IZLETI PINOKIJEVACA

Autor 31/01/2022

Pored redovnih obrazovno – vaspitnih programa i izuzetno sadržajne vannastavne aktivnosti ispunile su prvi mesec 2022. godine za mališane u Kreativnoj radionici Pinokio Udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva.

Povodom obeležavanja Savindana, predškolske grupe u Kreativnoj radionici Pinokio su izveli prigodan igrokaz koji su predškolci pripremili sa svojim vaspitačicama. Tim povodom, master vaspitač, Vesna Lazić ističe:

Savindan u KR Pinokio u Valjevu

“Na ovaj svečani dan, naši Pinokijevci proslavili su svoju slavu i iz sveg srca, pevali su himnu posvećenu prvom srpskom prosvetitelju. Proslava je počela lomljenjem slavskog kolača sa protonamesnikom, Sašom Maksimovićem i protođakonom, Branimirom Terzićem. Domaćica slave ove godine bila je vaspitačica Verica Polić Milošević. Svake godine nekoj od koleginica pripadne ta čast. U skladu sa običajem, Verica je deo slavskog kolača predala koleginici Violeti Jovanović, imenujući je za domaćicu sledeće godine. Nizali su se svečani Svetosavski programi koje su pripremili predškolci Izdvojene jedinice Anđeli čuvari: “Pinokio 1” uz podršku vaspitačica, Anke Radivojević i moju, kao i “Pinokio 2″ sa vaspitačicama, Ivanom Kovačević i Marijom Velimirović. Svečanost je održana bez prisustva publike uz poštovanje svih mera zbog pandemije. Program smo snimili i jedva čekamo da prikažemo deo naše Svetosavske radosti putem videa,” naznačava master vaspitač, Vesna Lazić, predsednica Udruženja Anđeli čuvari.

Recital povodom obeležavanja Savindana u KR Pinokio

Nakon novogodišnje predstave Pipi Duga Čarapa, održane krajem prošle godine (koju možete pogledati i na Objektiva.rs), povodom obeležavanja rođenja Hristovog, predškolci iz prve grupe su sa veroučiteljicom, Vidosavom Vidom Vitezović i vaspitačicama, Vesnom Lazić I Ankom Radivojević, pripremili emisiju o Badnjem danu i Božiću za Radio Istočnik. U okviru obeležavanja božićnih praznika, išli su u posetu Sabornom Hramu u Valjevu.

Mališani iz KR Pinokio na izletu do Sabornog Hrama i Hrama Svetog Nektarija u Valjevu

Predškolci su početkom godine počeli da uče slova i pripremaju se za izazove koji ih očekuju od jeseni, ali sada uživaju u vannastavnim aktivnostima. To potvrđuje i poseta Narodnom muzeju Valjevo, izlet održan sredinom januara. Bili su u društvu drugara iz mlađih vaspitnih grupa, srednje i starije. Istovremeno, uključili su se u akciju “Mali kustos” i uz održavanje radionice na temu “Moj muzej”.

“Deca su pažljivo slušala i posmatrala predmete koji se nalaze u Muzeju. Imali smo priliku da vidimo pećinu, šta se sve u njoj nalazi. Ceca je pričala o odlikama i kako su tu živeli ljudi. Potom smo videli kako izgleda prva kuća koju su ljudi napravili i šta su ručno izrađivali od gline. Imali smo priliku da vidimo, i čujemo, dosta stvari o našem Valjevu, našoj kulturi, tradiciji i običajima koji se i sada poštuju. Saznali smo da je Valjevo dobilo naziv po valjaricama. Naši domaćini poslužili su svu decu bombonama. Puni utisaka, pošli smo prema Muselinovom konaku, zajedno sa Marinom koja nam je pričala o njegovom značaju. Proširili smo znanje, naučili mnogo novog, videli smo makete i očuvane autentične predmete iz daleke prošlosti i deci je sada jasnija slika o životu naših predaka,” navodi master vaspitač, Vesna Lazić.

Za svoje likovne radove dobili su i nagrade koje su im naknadno uručile kustos – pedagog, Svetlana Ceca Marković i kustos – istoričar, Marina Ćirović, iz Narodnog muzeja Valjevo. U svakoj vaspitnoj grupi su po tri nagrađena učesnika. U srednjoj vaspitnoj grupi diplome su dobili Andrea Janković, Nevena Partenijević i Uroš Savić; u starijoj vaspitnoj grupi: Sofija Perišić, Maša Jovančević i Kristina Marijanović; u predškolskoj: Teodora Perišić, Nikolina Janković i Anja Divnić i među nagrađenim predškolcima su Neda Lazić, Feđa Pavić i Đurđa Lazarević.

Deca i vaspitači iz Kreativne radionice Pinokio u poseti Narodnom muzeju Valjevo

Mališani u Kreativnoj radionici Pinokio, uz savladavanje redovnog programa, uče o lepotama i da se raduju svakom godišnjem dobu.

Sada malo više vremena provode u radnim sobama, opremljenim savremenim prečišćivačima vazduha, i čekaju toplije vreme kada će ponovo uživati igrajući se raznovrsnim igračkama u dvorištu Kreativne radionice Pinokio u Valjevu.