13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • CK Valjevo: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u novom prostoru
Crveni krst Valjevo akcija dobrovoljnog davanja krvi davaoci Udruženje Policajac 2004 Valjevo Objektiva.rs

CK Valjevo: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u novom prostoru

Autor 04/09/2023

Crveni krst Valjevo u utorak, 5. septembra 2023. godine, od 9 časova, priređuje redovnu 47. akciju davanja krvi, koju će realizovati u novom prostoru u Ul. Milovana Glišića br. 1.

“Nakon više od pet godina i nešto više od 250 akcija dobrovoljnog davanja krvi ralizovanih u prostorijama Crvenog krsta Valjevo, otvaramo prostor u neposrednoj blizini sedišta Crvenog krsta Valjevo. Praktično je sačekao svoju najbolju namenu, jer smo dugoanalizirali na koji način bi sadašnji prostor u kome se daje krv mogao da se unapredi. Rešenje koje smo odabrali učiniće da dobijemo integrisani pristup, u kome davaoci na jednom mestu, popunjavaju upitnike, prolaze obavezne preglede i doniraju krv.

Prethodni prostor Crveni krst Valjevo će nakon adaptacije staviti u funkciju punkta za distribuciju obroka, korisnicima narodne kuhinje.

Na ovaj način rešićemo dva veoma važna otvorena pitanja iz naših osnovnih nadležnosti. Naime, u maniru dobrih domaćina, a sa stupanjem na snagu tada novog Zakona o transfuzijskoj medicini u okviru postojećih kapaciteta, u dve susedne zgrade, ralizovali smo akcije davanja krvi, počev od 08.05.2018. godine.

Koliko god se trudili da prostor učinimo udobnijim, nismo mogli da prevaziđemo ograničenje da proceduru sprovodimo u dve zgrade. To je bilo naročito komplikovano na ekstremno visokim i ekstremno niskim temperaturama, kada davaoci između procedura prelaze iz objekta u objekat, a pri tom prostor se praktično nalazi na samoj ulici. Uprkos svemu, pažiljvom organizacijom, zajedno sa ekipama Instituta za transfuziju krvi Srbije, sve akcije ralizovane su bez ikakvih problema.

Takođe, imajući u vidu da je obaveštavanje, motivisanje, zadržavanje dobrovoljnih davalaca, kao i organizovanje akcija, jedno od javnih ovlašćenja, definisano Zakonom o Crvenom krstu, mišljenja smo da ćemo sa novim prostorom biti još uspešniji, a da će našim najhumanijim sugrađanima i sugrađankama, skroman ali daleko uslovniji porostor, biti još prijatniji za davanje krvi.

Lepa koincidencija je i da upravo na sutrašnjoj akciji očekujemo 2000. ralizovani dar na akcijama u organizaciji Crvenog krsta Valjevo.

Gošća na sutrašnjoj akciji, biće i Marija Čukić, rukovodilac programa dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu Srbije”, navedeno je u saopštenju Crvenog krsta Valjevo.