13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Juče veliko interesovanje za preglede u Domu zdravlja Valjevo
Dom-zdravlja-Valjevo-preventivni-pregledi-dojke-i-PSA-test-fotto-Pizon-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Juče veliko interesovanje za preglede u Domu zdravlja Valjevo

Autor 16/10/2023

Veliko interesovanje za ultrazvuk dojke i PSA analizu prostate u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda u Domu zdravlja Valjevo, realizovanu pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Ultrazvučni pregled dojke urađen je kod 97 žena starijih od 40 godina, od čega je 26 upućeno na snimanje mamografom. Uzorak krvi za laboratorijsko PSA testiranje prostate dalo je 50 muškaraca starijih od 49 godina, koji će danas dobiti rezultate.

Osim toga, laboratorija Opšte bolnice Valjevo uradiće PSA analize za preostale domove zdravlja u Kolubarskom okrugu: Lajkovac 24, Osečina 22, Ub i Mionica po 21 i Ljig 20. To znači da je na području Kolubarskog okruga testirano 158 muškaraca. PSA test je značajan jer se njime može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

U domovima zdravlja okruga pregledane su 182 žene. Osim 97 u Valjevu, ultrazvuk dojke u Mionici uradilo je 25 žena, Ubu 21, Osečini 20 i Lajkovcu 19.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Preventivni pregledi dojke i PSA test u nedelju u Domu zdravlja Valjevo – pročitajte OVDE