13/06/2024
Najnovije vesti
Lokalni front Valjevo Objektiva.rs

KAKO JE VALJEVO GLASALO?

Autor 05/04/2022

Lokalni front Va, član koalicije Moramo, u najnovijem saopštenju za javnost osvrnuli su se na protekle izbore, održane 3. aprila.

“Suvi jezik brojki: prvi, preliminarni rezultati pokazuju daleko veću izlaznost nego 2020. godine.

Gotovo 48 hiljada građana izašlo je na izbore, oko 27 hiljada njih nije. SNS je osvojila 16 640 glasova (34,77%), Ujedinjeni za pobedu Srbije 8 093 (16,91%), SPS 6 882 (14,38%), Nada 3 527 (7,37%), Koalicija Moramo 3 355 (7,01%), Dveri 2 493 (5,21%)…

Lokalni front, kao kičma Koalicije Moramo u Valjevu, veoma je zadovoljan svojim rezultatom i ovo je prilika da od srca zahvalimo Valjevkama i Valjevcima koji su nam u nedelju poverili svoj glas. Naša 1 232 glasa iz 2020. bila su prvi stepenik, ovih blizu tri i po hiljade drugi.

U narednih dvadesetak meseci, do novih gradskih izbora, nastavićemo da se u Skupštini grada, ali i na mnogim drugim mestima, borimo za sve građane Valjeva, ne samo za naše birače.

Posebno zahvaljujemo i desetinama aktivista Lokalnog fronta koji su nam, u nimalo povoljnim uslovima, pomogli da ovakav rezultat ostvarimo, kao i svim prijateljima koji su u nedelju, na biračkim mestima, branili i najčešće i odbranili glasove građana Valjeva.

Što se samih izbora tiče, ponovo je zapaženo ono na što Lokalni front VA dugo ukazuje: nesređeni birački spiskovi, nespremnost (ponegde i nepismenost!) mnogih predsednika biračkih odbora, moda da u selima desetine „bolesnika“ glasa od kuće, članovi biračkih odbora u prslucima SNS, mobilni telefoni, nepotrebne gužve i nered na biračkim mestima. Ovo dokazuju zakazana ponovljena glasanja na devet biračkih mesta na području Valjeva.

Nije neobično ni to što je Republička izborna komisija u nedelju uveče priznala da rezultate čeka sa jednog mesta koje nije biračko mesto. Država se još jednom povukla pred partijom i svemoćnim marketingom čija glazura pokušava da prekrije stvarnu sliku o glasanju građana Srbije.

Da je ova slika lažna pokazuje primer Valjeva: mnogo veća izlaznost nego u junu 2020. godine na scenu je izvela nove aktere koji najavljuju daleko zanimljiviju borbu za mesta u budućem gradskom parlamentu.

Matematika je nemilosrdna i Lokalni front ne veruje da će do juče neprikosnovena većina ostvarena u junu 2020. i dokazano nesposobna izvršna vlast moći dugo da kontrolišu zbivanja u gradu. Gradski odbori (ako postoje) Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije svojim gazdama u Beogradu pre svega moraju da objasne kako su i zašto zajedno izgubili preko 7 hiljada glasova za nekih dvadesetak meseci…

Dela govore, zar ne?”