24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Katarini Vićentijević nagrada za najbolji tekst monodrame na “InBox” festivalu
Škola glume i kulture govora predstava Godišnja doba Desanke Maksimović glumica Katarina Vićentijević foto privatna arhiva objavila Objektiva.rs Valjevo

Katarini Vićentijević nagrada za najbolji tekst monodrame na “InBox” festivalu

Autor 28/08/2023

Za autorski tekst “Ako kosu pustim” Valjevka Katarina Vićentijević dobila je nagradu za najbolji tekst monodrame na “InBox” festivalu koji će biti održan od 7. do 10. septembra u Travniku.

U obrazloženju žirija je navedeno: “Na osnovu bodovanja, žiri natječaja za najbolji tekst monodrame koji je raspisao Regionalni festival monodrame inBox u sastavu Jelena Rajić i Aleksandar Radunović, članovi žirija, te Vedrana Božinović, predsjednica žirija, jednoglasno je donio odluku da za najbolji tekst monodrame proglasi tekst Ako kosu pustim pristigao pod šifrom “nedostajanja2103.”

Žiri smatra kako je od svih pristiglih tekstova ovo najkompletniji tekst, sa jasnom i uzbudljivom dramskom strukturom, u kojem onaj drugi, koji mora da postoji u svakom dramskom djelu, pa i u monodrami, postaje gotovo opipljiv i vidljiv kako se priča odmotava. Žalovanje, kao proces kojim se tekst bavi, ovdje je pretvoreno u konkretnu dramsku akciju i prevazilazi granice isključivo literarnog, dajući prostor za glumačku igru i uzbudljivu rediteljsku postavku.

Uznemirujući i dubok, iskren i bolan ovaj tekst ima ono što očekujemo od dobrog pozorišnog teksta – da nas potrese do korijena”, rečeno je u obrazloženju žirija povodom nagrade za originalan dramski tekst Katarine Vićentijević, višestruko nagrađivane za autorske tekstove, prvenstveno poznate glumice, ali i prema uspešnom radu u Školi za glumu i kulturu govora koju vodi u Valjevu.

U ovogodišnjem žiriju festivala su Vedrana Božinović, Aleksandar Radunović i Jelena Rajić.

Vedrana Božinović, od 2007. je stalna članica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Godine 2021. je imenovana za direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo kao prva žena u 100 godina postojanja ovog umetničkog segmenta NPS.

Aleksandar Radunović je dramski pisac, scenarista, kompozitor, gitarista, glumac, radio voditelj, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Jelena Rajić radi u Novoj Biloj kao školska bibliotekarka. Objavljuje svoje pesme, radi književne recenzije i uređuje zbirke poezije.

Prijavljivanje za takmičenje za originalni tekst monodrame za ovogodišnji Regionalni festival monodrame “InBox” bilo je otvoreno do sredine jula 2023. Uručenje nagrade je planirano 9. septembra. Iste večeri na programu je i monodrama “Naši dani” u izvođenju Radoslava Milenkovića, rađena na osnovu pripovetke Radoja Domanovića. Prethodno veče publika na “InBox”-u će imati priliku da pogleda, takođe monodramu iz Srbije, “Marso” Nikole Milakovića.

Pored izabranih ostvarenja iz BiH, Hrvatske i Srbije, u okviru Regionalnog festivala monodrame “InBox” u Travniku, biće priređene promocije knjiga, kao i radionice za decu na temu dramske umetnosti.

Naslovna fotografija – Katarina Vićentijević sa polaznicima Škole glume i kulture govora nakon predstave “Godišnja doba Desanke Maksimović” FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs