19/06/2024
Najnovije vesti
Sara-Janevska-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Sara Janevska – Valjevka sa mnogo talenata

Autor 29/08/2023

Naša mlada sugrađanka Sara Janevska uskoro polazi u treći razred Valjevske gimnazije, a već je ostvarila zadivljujuću biografiju. Uvereni smo da će ovo leto pamtiti i prema brojnim uspesima, od objavljivanja pesme “Blind” na kompilaciji “Femikseta 11” do solističkog koncerta održanog početkom avgusta.  

Sara je rođena 2006. godine u Valjevu. Nakon sjajnih rezultata Osnovnu školu Sestre Ilić završava kao učenik generacije i nosilac diplome “Vuk Stefanović Karadžić”. Odlučuje se za specijalizovano filološko odeljenje u Valjevskoj gimnaziji, koju upisuje 2021. kao prvoplasirana na rang listi. U školskoj 2019/20. završila je Osnovnu muzičku školu „Živorad Grbić“ – odsek klavir, takođe prosekom pet, a potom upisuje vokalno-instrumentalni smer.  

Takođe, Sara je dobitnica Nagrade grada Valjeva za 2021. godinu za oblast stvaralaštva i postignuća učenika i studenata. Nastavničko veće Valjevske gimnazije proglasilo ju je u školskoj 2021/22. najboljom učenicom odeljenja I-5 i najboljom učenicom filološkog smera. U narednoj školskoj godini biva najbolji učenik drugog razreda gimnazije.

Sara Janevska

Prethodno, još kao učenica osmog osnovne, na Festivalu republičkog muzičkog stvaralaštva FEDEMUS – Deca kompozitori osvojila prvu nagradu na okružnom takmičenju i prvu republičku nagradu za svoju klavirsku kompoziciju „Olimp“. Paralelno, u redovnom školovanju niže vrhunske rezultate na takmičenjima iz srpskog i engleskog jezika. Zanimljivo da je osvojila i specijalnu prvu republičku nagradu za kvalitet i odbranu istraživačkog rada na temu „Ludwig van Beethoven’s sounds from silence“ iz oblasti engleskog jezika, koju je prema svojim ličnim interesovanjima samostalno osmislila, istražila, napisala, prezentovala i odbranila pred stručnom komisijom. Takođe, na 64. Državnom takmičenju talentovanih učenika srednjih škola po naučnim disciplinama iz oblasti engleskog jezika na okružnom nivou osvojila je prvu, a na državnom drugu nagradu radom na temu „The Da Vinci Code – Facts or Fiction?”.

I drugi srednje završava prosečnom ocenom pet, kao i treći srednje Muzičke na odseku za solo-pevanje. Osvojila je i drugo mesto na okružnom i drugu nagradu na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Na 65. Državnom takmičenju talentovanih učenika srednjih škola po naučnim disciplinama iz oblasti engleskog jezika osvojila je prva mesto na opštinskom i okružnom, potom drugo na republičkom i prvu republičku nagradu za kvalitet i odbranu istraživačkog rada na temu „The Intriguing Backstories of English Nursery Rhymes”.  U Valjevskoj gimnaziji je aktivna u školskom horu, literarnoj, lingvističkoj i likovnoj sekciji. Rado učestvuje na školskim svečanostima. Održala je divan nastup na akademijama u školi i u Narodnoj biblioteci Srbije povodom 125 godina od rođenja pesnikinje Desanke Maksimović kada je izvela svoju kompoziciju na tekst pesme „Šta li te spreči“ poznate pesnikinje. Komponovala je i muziku na tekst pesme „Sedimo nas dvoje u sutonu plavom“ Matije Bećkovića koju je izvela na svečanoj akademiji povodom Dana škole. Za promociju dramskog speva „Svetlost“ maturantkinje Valjevske gimnazije Marije Urošević, komponovala je i aranžirala etno-duet na stihove pesme „Kako majke iz Crnih Ljiljana uspavljuju svoje male ljiljane“. Početkom avgusta igrala je Cvetu u predstavi „Darovni ćilim Cvete Agnine“ u kojoj je debitovala u Silosima u Beogradu 8. jula u okviru izložbe pirotskih ćilima. Ovog avgusta, na veoma posećenom valjevskom letnjem festivalu „Tešnjarske večeri“ Sara je održala prvi solistički koncert ispunjen pop pesama i modernim kompozicija za klavir.

S obzirom da je FEDEMUS muzičko takmičenje za osnovce, Sara nakon toga učestvuje na konkursu Femikseta, mladih kantautorki i bendova sa ženskim autorstvom. Pesmom Stand Beside Us objavljenom na jubilarnom desetom izdanju kompilacije ,,Femikseta” prošle 2022. godine.  Mlada Valjevka ponavlja uspeh, tako da je i ovog leta, na 11. kompilaciji objavljena njena kantautorska pesma Blind. Te je 22. jula u Beogradu na promociji “Femikseta 11” Sara Janevska izvela sedam svojih pesama.

“Femikseta se bavi promovisanjem ženskih autora u muzičkom svetu i bendova sa ženskim autorstvom. Na konkursu stručni žiri bira pesme koje smatraju inovativnim, interesantnim za tržište, objavljuju kompilaciju i promovišu ih. Ove godine su stigla ostvarenja više od 60 autora, a objavljene su 22 numere. Mislim da nije bilo ikog mlađeg od mene.

Ono što mi je posebno drago da je u žiriju bila poznata umetnica Ana Đurić Konstrakta i prošle godine Ana Radonjić – Zoe Kida bila je u žiriju.”

Takođe, početkom aprila je, sa grupom mladih entuzijasta, snimila spot za pesmu “Blind” kaže Sara: “Kada me pitaju koji je moj kreativni proces i o čemu razmišljam, ja ne znam šta da odgovorim jer samo osetim potrebu da nešto odsviram, nešto svoje, i samo ga stvorim. Samo mi dođe. To je i uživanje i to vidim kao neku svoju svrhu. U trenutku inspiracije, bez razmišljanja o tome, ja to uradim”, priča Sara i napominje:

Nedavno sam otvorila svoj YouTube kanal, uz Sofijinu pomoć, pošto je upravo njen smer informatika i dosta mi pomaže. Za koncert je radila slajdove sa tekstom i još mnogo toga mi pomaže”, Sara ističe dragocenu logističku pomoći koju joj pruža starija sestra sa kojom voli i da peva.

Sara i Sofija

Sofija Janevska je Sarina sestra, student informatike na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Takođe, završila je Osnovnu muzičku školu, odsek harmonika, potom osnovnu muzičku za solo pevanje, a nakon toga, paralelno sa specijalizovanim matematičkim u Valjevskoj gimnaziji i srednju muzičku, teoriju muzike, da bi nastavila solo pevanje.

“Sviram harmoniku i klavir i kupila sam ukulele, od drugog srednje. Mnogo je sladak instrument. Prvo sam htela da sviram i gitaru, ali ima šest žica, ja samo pet prstiju, tako da sam uzela ukulele jer ima četiri žice. To je jednostavan matematički račun,” kroz osmeh priča Sofija i priseća se da, dok je kao mala svirala, dve i po godine mlađa Sara, uz nju je napravila prve muzičke korake.

“Lepo je imati mlađu sestru. Kada smo bile baš male, snimali su nas, dok igramo, pevamo. Ona je i tada izmišljala neke pesme, kada je tek progovorila. Kada sam ja pošla u muzičku, imali smo mali sintisajzer i u jednom trenutku sam joj pokazivala. Ona je stavila obe ruke na dirke i počela da svira “Razgranala grana jorgovana”.

Imam utisak, s obzirom da smo obe veoma svestrane, da jedna drugu podstičemo u interesovanjima. Nije postavljeno “stariji” i “mlađi”, već smo dva pojedinca koja se razumeju”, primećuje Sofija koja malo više od muzike voli informatiku i matematiku.

Sara sa majkom Milicom i sestrom Sofijom

Sofijinu i Sarinu majku, Milicu, profesora srpskog jezika i književnosti, pitamo o ulozi roditelja u savremenom svetu svestrane dece?

“Roditelji moraju da budu  upućeni u život i potrebe svoje dece, da osluškuju šta deca žele, šta im je potrebno na osnovu dečjih interesovanja.

U XXI veku nije lako. Mi smo potpuno drugačije odgajani. Naši roditelji su bili posvećeni, ali na neki drugi način. U ovom veku čini mi se da se sve promenilo u odnosu roditelja i dece. Suština je dopustiti slobodu, da se ne osećaju stegnuto, da se na njih ne vrši pritisak. Ali, sa druge strane, roditelji, kao najplemenitiji čuvari treba da prate i osluškuju potrebe svoje dece, da bi omogućili da se talenti razviju. Ako sam uspešan roditelj, onda je to moja formula. Pratiti, biti upućen, gajiti međusobno razumevanje, poštovanje, ljubav, da nema tabu tema”, naglašava Milica Janevska i napominje:

“Smatram da ne postoji čovek na ovom svetu, a da nema najmanje jedan talenat. I suština je otkriti koji je taj poseban talenat i s tim u vezi, naći način i omogućiti deci. Svak ko je, za početak, pošten prema sebi može da proceni šta to valja razvijati i podržati kod deteta.

Deca nepogrešivo osećaju nameru onoga ko mu govori. Ako se detetu prilazi sa iskrenom namerom, da mu se skreće pažnja da nešto treba da uradi drugačije, to će dete primiti. Neće biti povređeno, ako mu se prilazi sa najboljom namerom, jasno stavljenom do znanja.

Ne treba dopustiti kritiku osobe, već postupka. A kada kažem “kritika” ne mislim samo na negativan komentar, nego na kritiku koja može biti i pozitivna. I mislim da je to suština, uz iskrenost i jasan odnos”, rezimira Sofijina i Sarina majka Milica.

Nakon uzbudljivog leta kada je održala i prvi solistički koncert u svom rodnom gradu, za koji dan, Sara će ponovo u školsku klupu, prvenstveno kao učenik trećeg razreda specijalizovanog filološkog odeljenja Valjevske gimnazije. Ima sasvim dovoljno vremena do izbora željenog fakulteta. Ipak, već razmišlja:

“Mislim da je bitno da je posao koji radimo nešto u čemu uživamo jer ako nismo srećni sa onim što radimo, onda ne možemo da budemo srećni uopšte. Tako da bih najviše volela da to bude muzika. Mada, generalno, od svih stvari koje volim, nekako su prevagnuli muzika i jezik. Pa, videćemo,” jednostavno kaže naša mlada darovita i uspešna Valjevka, Sara Janevska.

https://www.youtube.com/@SaraJanMusic