25/06/2024
Najnovije vesti
Škola glume i kulture govora predstava Godišnja doba Desanke Maksimović glumica Katarina Vićentijević foto privatna arhiva objavila Objektiva.rs Valjevo

PREDSTAVA “GODIŠNJA DOBA DESANKE MAKSIMOVIĆ”

Autor 14/09/2022

Glumica Katarina Vićentijević je sa polaznicima Škole glume i kulture govora priredila predstavu “Godišnja doba Desanke Maksimović” premijerno održanu proteklog vikenda u Art Holu Centra za kulturu u Valjevu.

Prema rečima naše poznate glumice Katarine Vićentijević, koja godinama radi sa decom u Školi glume i kulture govora, bilo joj je važno da učesnici savladaju pravilan govor, a posebno kazivanje poezije Desanke Maksimović. Za opus naše najčuvenije poetese odlučila se nakon razgovora sa brojnim mladim ljudima koji utiske o stvaralaštvu Desanke Maksimović pretežno baziraju na osnovu segmenta njenog opusa obrađenog školskim gradivom.

Bilo je tu dosta rada, ali imala sam sreću da su to deca koja lepo čuju zvuk Desankinih reči,” naznačava Katarina Vićentijević, i pojašnjava:

“Desanka Maksimović jeste naša najpoznatija pesnikinja, ali uglavnom imamo asocijaciju na nekoliko njenih pesama. Takođe, u školi deca čitaju neke njene bajke, nekoliko pesama, i to je sve. Bilo mi je važno da im pokažem malo širi aspekt njenog stvaralaštva, iako je nemoguće obraditi svu lepotu i sveobuhvatnost njenog opusa.

Naziv “Godišnja doba” sam odabrala jer sam pokušala, a nadam se i uspela, da obradim periode pesnikinjinog detinjstva, mladosti, srednjeg i zrelog doba i njen književni, prvenstveno lirski, pogled na dešavanja. Bilo mi je bitno da pokažem mladima da njena poezija nije patetična.

Kada čitate više njenih pesama, nastalih u različitim vremenskim periodima, shvatate da je najmanje takva. Često se pojavljuje ta gorka crta prolaznosti koju provlači kroz sva svoja dela, i to je važno i primetiti i naučiti,” kaže Katarina Vićentijević, metor projekta koja je uz 15 mladih glumaca zaigrala u ovogodišnjoj predstavi.

Pored redovnih polaznika Škole glume i kulture govora, na sceni su se priključili i dvoje bivših polaznika, sada studenti, u ulogama cara Dušana i Desanke Maksimović kao mlade devojke. Takođe bivša polaznica, Galina Đorđević, koja je sada na doktorskim studijama u Americi, pripremila je muziku.

Inače, predstava je proistekla iz projekata podržanog od Grada Valjeva. Nakon javne prezentacije, u vidu predstave, pred učesnicima je i teorijski deo kada će još podrobnije analizirati opus Desanke Maksimović, njeno prozno i poetsko stvaralaštvo, prevodilački rad, napominje Karatina Vićentijević:

Kao i neka njena pismima koja sam pronašla. Tako da ćemo time zaokružiti tu moju ideju potpunijeg upoznavanja Desanke Maksimović i nadam se da će to samo biti motiv da zainteresujem te mlade ljude da malo jasnije sagledaju čime se sve ona bavila”, rezimira mentor projekta, Katarina Vićentijević, naša poznata glumica koju ćemo uskoro gledati i u predstavi Gradskog pozorišta Abrašević na predstojećem valjevskom pozorišnom festivalu “Abro Fest”.