17/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-privatna-arhiva-Devojacki-hor-SMS-Zivorad-Grbic

Koncert Devojačkog hora srednje muzičke škole

Autor 29/05/2023

Muzička škola “Živorad Grbić” priređuje koncert Devojačkog hora SMŠ “Živorad Grbić” sa dirigentom profesorkom Milicom Stepanović Baba-Milkić. Nastup je zakazan za utorak, 30. maj 2023. godine, od 19 časova, u Valjevskoj gimnaziji.

Školske 2015/16. godine, 1. septembra, ostvarena je dugogodišnja želja nastavnika teoretskih predmeta da u SMŠ „Živorad Grbić“ formiraju devojački hor. Građanima Valjeva je predstavljen već na Novogodišnjem koncertu u organizaciji Dečijeg crkvenog hora „Hadži Ruvim“ u velikoj sali Centra za kulturu Valjevo. Usledili su brojni nastupi u koncertnoj sali valjevske muzičke škole, kao i na brojnim gradskim manifestacijama.

Hor od osnivanja učestvuje na takmičenjima gde osvaja vredne nagrade. Na HorFestu u Valjevu bio je pobednik kategorije. Majske muzičke svečanosti u Bijeljini – tri zlatne medalje. Međunarodni Ohridski horski festival – druga i treća nagrada. Republičko takmičenje srednjoškolskih horova 2019. Novi Sad – druga nagrada. Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije 2018. – druga, 2023. – prva nagrada. Horom od osnivanja diriguje profesorka Milica Stepanović Baba-Milkić.

Milica Stepanović Baba-Milkić rođena je u Beogradu 1968. godine. U SMŠ „Josip Slavenski“ završila je teoretski odsek, u SMŠ „Mokranjac“ odsek solo pevanja. Na FMU u Beogradu diplomirala je 1991. na odseku za Opštu muzičku pedagogiju. Tokom studiranja bila je član Akademskog kamernog hora „Kolegijum muzikum“. Od 1991. do danas radi kao profesor teoretskih predmeta u valjevskoj muzičkoj školi. U periodu od 2010-15. bila je na mestu direktora škole.

Od 1994. godine bila je član i solista Mešovitog crkvenog hora „Hadži Ruvim“ i radila je kao asistent dirigenta, da bi 2009. postala prvi dirigent tog hora. Sa Devojačkim horom Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“ na takmičenjima u Valjevu, Ohridu, Bijeljini i Beogradu osvaja jednu treću, četiri druge i pet prvih nagrada.

Na koncertu Devojačkog hora SMŠ Živorad Grbić u utorak, 30. maj, u Valjevskoj gimnaziji, gost je dečiji crkveni hor Emanuil sa dirigentom Vanjom Urošević. Na programu su dela Morlija, Paseroa, Gjeila, Gilpina, Hodoska, Šuplevskog, Tajčevića i Golemovića.