12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Valjevski horovi osvojili četiri prve nagrade na „Majskim muzičkim svečanostima“ u Bijeljini
Kamerni hor Emanuil Valjevo dirigent Vanja Urošević vesti FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Valjevski horovi osvojili četiri prve nagrade na „Majskim muzičkim svečanostima“ u Bijeljini

Autor 15/05/2023

Horovi iz Valjeva osvojili su četiri prve nagrade na upravo završenim 22. Majskim muzičkim svečanostima u Bijeljini. Gran Pri je pripao Kamernom horu „Emanuil“.

Sinoć, prilikom svečanog proglašenja pobednika „Majskih muzičkih svečanosti“ u Bijeljini, uručena je velika nagrada XXII Horskog festivala – Kamernom horu „Emanuil“ iz Valjeva, pod dirigentskim vođenjem Vanje Urošević. Za nastup u kategoriji pravoslavne duhovne muzike ostvarili su 96,6 bodova, prvu nagradu i plasman na prvo mesto, u konkurenciji šest horova.

Omladinski hor Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ sa dirigentom Nikolinom Ninić, u kategoriji mešovitih horova, ostvario je 93 poena čime je osvojio prvu nagradu i drugo mesto.

Devojački hor SMŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva, pod dirigentskom palicom Milice Stepanović Babamilkić, osvojio je 95 bodova i I-4. nagradu, među devet horova u kategoriji „ženski hor“.

Takođe, među devet horova u kategoriji „dečji hor“ I-5. nagradu sa 94,66 poena osvojili su članovi Dečjeg crkvenog hora „Emanuil“ iz Valjeva, sa dirigentom Vanjom Urošević.

Na 22. Horskog festivala učestvovalo je oko 1.500 članova horova iz 47 ansambala u deset takmičarskih kategorija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Srbije. U žiriju su bili inicijatorka ovog međunarodnog festivala, prof. dr Desanka Trakilović iz Bijeljine, zatim prof. dr Dragana Cicović iz Kosovske Mitrovice, prof. dr Biljana Jeremić iz Kikinde, doc. dr Jelena Trakilović iz Bijeljine, mr Mladen Matović iz Banja Luke, doc. dr Dženana Huseinagić iz Tuzle i dr Igor Sarajlić iz Požarevca.

U okviru XXII Horskog festivala, osim u Centru za kulturu Semberija, edukativne radionice i revijalni koncerti su održavani u Sokolskom domu, dok je takmičenje u kategoriji duhovne muzike priređeno u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, gde su nastupili Dečji crkveni i kamerni hor „Emanuil“ iz Valjeva.