12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • KONCERT GRUPE KALEM SA TAMAROM JOKIĆ
Grupa Kalem Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac

KONCERT GRUPE KALEM SA TAMAROM JOKIĆ

Autor 30/10/2021

Koncert grupe Kalem u Valjevu, najavljen je za 3. novimbar 2021. godine, od 20 sati, u Centru za kulturu.

Grupu Kalem su osnovali Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac, a na koncertu u sredu nastupiće sa specijalnom gošćom Valjevkom, Tamarom Jokić koja je tim povodom za Objektiva.rs Valjevo, rekla:

Valjevka Tamara Jokić, fado pevač, koncert 16. septembra 2021. u Valjevu foto Dragan Krunić
Valjevka Tamara Jokić,
foto Dragan Krunić

Sa grupom Kalem je došlo do saradnje tako što je gitarista grupe i kompozitor, Dušan Popović Lipovac moj kolega sa kojim sam, u više navrata nastupala, izvodeći flamenko i svoju autorsku muziku. Moja očekivanja su da koncert bude odličan, zato što su sjajni muzičari i Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac. I repertoar im je odličan!” – rezimira Tamara Jokić.

Povodom predstojećeg koncerta članovi grupe Kalem za Objektiva.rs kažu da već četiri godine rade na negovanju tradicionalne muzike.

Mi volimo da predstavimo žanr muzike koju izvodimo kao “tradicionalna muzika odevena u novo ruho”. Svako od nas ima svoja zaduženja i nijednu odluku ne donosimo, dok obe strane nisu zadovoljne. S obzirom na to da su nam muzički putevi različiti, obojica smo utkali deo sebe u ovaj sastav. Dušan, gitarista, donosi prizvuk Mediterana i klasične muzike, dok Stefan, violinista i vokal, pored klasičnog obrazovanja ima dosta iskustva u izvođenju narodne muzike. Otuda i naziv Kalem kao svojevrsna simbioza naših pređašnjih iskustava. Ugledamo se na stare majstore, ali se uvek trudimo da našu muziku obojimo duhom vremena u kome živimo.”

Na pitanje zbog čega su se odlučili za dati muzički žanr, članovi grupe Kalem navode: “Iako je naša kulturna baština jedna ogromna riznica smatramo da nije dovoljno iskorišćena. Kalem se trudi da kulturno nasleđe približi savremenom čoveku i ponovo u prvi plan vrati zaboravljene vrednosti.

Za očekivati je da predstojeći koncert grupe Kalem u Valjevu bude izuzetan jer pored tradicionalnih pesama Balkana, predstaviće i autorske numere, instrumentale i vokalno-instrumentalne kompozicije.

Radujemo se i što će Vaša sugrađanka, Tamara Jokić, biti naš gost i doneti na binu deo svog repertoara” – navode članovi “Kalem”-a.

U pogledu planova za predstojeći period, tačnije u narednih mesec dana objavljuju svoj prvi album “Meseče” nazvan po istoimenoj autorskoj kompoziciji. Uz album, biće objavljen i spot za naslovnu numeru, gde će se naći još jedan Valjevac čije ime ostaje tajna do objavljivanja spota. Međutim, Kalem je već počeo pripreme i za drugi album gde će, za razliku od prvog, biti više autorskih pesama.

Osnivači i članovi grupe Kalem su akademski muzičari, Stefan Ilić, vokal i violinista i gitarista, Dušan Popović Lipovac.

Stefan Ilić je pevač, violinista i kompozitor osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u školi za muzičke talente u Ćupriji gde je, kao veoma mlad, iskazao kreativnu darovitost. Po završetku Muzičke akadamije u Kragujevcu, počinje karijeru izvođača kao član nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike. Do sada je nastupio na više stotina koncerata, uz zapažene turneje po Zapadnoj Evropi i Australiji. Godine 2017. pokreće projekat revitalizacije tradicionalne muzike balkanskog poluostrva i sa Dušanom Popovićem Lipovcem, osniva sastav Kalem.

Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor i autor skripti za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. Godine 2014. je izabran u 50 stipendista ruske vlade za letnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu gde proučava jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pevanje u autentičnom modu. Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji u Španiji, gde počinje master rad na temu “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom” na čemu bazira svoje kompozitorsko stvaralaštvo.

Karte za koncert grupe Kalem su u prodaji na blagajni Centra za kulturu, po ceni od 400 dinara. Radno vreme blagajne je radnim danima i subotom, od 9 do 11 sati i posle podne, od 17 do 20 časova.