24/06/2024
Najnovije vesti
27-septembar-Krstovdan.jpg

KRSTOVDAN

Autor 27/09/2022

SPC i vernici 27. septembra obeležavaju Krstovdan. Na ovaj dan se praznuju dva događaja: pronalazak Časnog krsta na Golgoti i povratak Časnog krsta iz Persije u Jerusalim.

Praznik je nazvan i Vozdviženje Časnog krsta, ustanovljen godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom iz 313. godine, priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest, odnosno slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.

Naš narod kaže: “Ko se krstom krsti, na Krstovdan posti.”

Za ovaj dan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi. Dozvoljeno je jesti samo grožđe, a drugo voće je strogo zabranjeno. Post na hlebu i vodi na Krstovdan je određen zbog saosećenja sa vojnicima koji su u ime Konstantina poginuli u borbi za slobodu, a grožđe je podsećanje na tešku, ali slatku pobedu.

Na današnji dan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike, ovaj običaj je ostao iz starih vremena jer su na Krstovdan isplaćivali radnike koji su čuvali polja od Đurđevdana, 6. maja, do Krstovdana, 27. septembra.

Za razliku od drugih praznika koji su obeleženi crvenim slovom i za koje važi da ne treba ništa raditi u kući na taj dan, za Krstovdan ne važi to pravilo jer na Krstovdan valja sređivati kuću i tako je pripremati za zimu.

U narodu postoji verovanje da, u zavisnosti od toga kakvo vreme bude ujutru na Krstovdan – takva će nam biti cela naredna godina.