25/06/2024
Najnovije vesti
Lelić manastir ucesnici-naucnog-teoloskog-skupa-u-Valjevu-24-i-25-septembar-2022-a.jpg FOTO Eparhija valjevska

ODRŽAN SIMPOSION U ČAST TROSTRUKOG JUBILEJA SVETOG VLADIKE NIKOLAJA

Autor 27/09/2022

Povodom 140 godina od rođenja, 65 od prestavljenja Gospodu i 30 od prenosa moštiju Svetog vladike Nikolaja “Lelićkog Zlatousta”, Eparhija valjevska je u subotu održala naučni skup teologa. Svečanost je krunisana Svetom Arhijerejskom Liturgijom i uručenjem priznanja, sutradan u manastiru u Leliću.

Na početku pre podnevnog dela naučnog skupa, pozdravljajući prisutne, Episkop valjevski, Gospodin Isihije, je pored ostalog ukazao da treba pažljivo slušati i, što je više moguće, utkati u svoja srca reči o Vladiki Nikolaju, kao i njegova dela, kako bi ih predali na čuvanje narednim generacijama.

Tom prilikom prisutnima su se obratili đakon dr Dragan Karan, profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i publicista, Vladimir Medenica, uz voditelja, protonamesnika Branka Čolića.

Đakon dr Dragan Karan čije je izlaganje bilo na temu “Pastirsko delovanje Svetog Vladike Nikolaja” posebno ističe besednički dar Svetog Vladike Nikolaja. Radi toga, Otac Justin Ćelijski ga je smatrao najvećim besednikom posle Svetog Save, a Sveti Jovan Šangajski nazvao “zlatousti” po uzoru na oce rane Crkve. Pri tome iznosi zanimljiv podatak da je Sveti Sava hirotonisan za episkopa 1219. godine, a Vladika Nikolaj 1919. uz zaključak da je Vladika Nikolaj bio duboko svestan temeljnih istina vere, uzeo je svoj krst i sledio Hrista.

Pravoslavni filozof i publicista, Vladimir Medenica govorio je o “Hrišćanskom shvatanju ljubavi po Vladiki Nikolaju” uz osnovnu vodilju očuvanja srpskog jezika, te naglašava da je Vladika Nikolaj za jedan od najvećih grehova našeg naroda smatrao upotrebu stranih reči, a to je u današnjici sve učestalije.

Na početku posle podnevnog dela skupa, Episkop valjevski Gospodin Isihije uručio je nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa “U čast srpskog zlatousta”.

Prvonagrađeni je Mihailo Lekić, učenik III-1 Valjevske gimnazija, dok su drugu nagradu ponele Vasilisa Ilinčić, učenica Ekonomske škole iz Podgorice i Katarina Krulj, učenica Karlovačke gimnazije. Treću nagradu je osvojila Danka Stošić, učenica Gimnazije iz Lebana.

Tokom posle podneva prisutnima su se obratili dr Ksenija Končarević, nekada profesor Bogoslovskog, sada Filološkog fakulteta u Beogradu i Srećko Petrović, urednik časopisa “Nikolajeve studije”.

Prema rečima dr Ksenije Končarević pre tri decenije važno mesto u životu vernika bio je manastir Vavedenja Bogorodičinog, gde su Mitropolit Amfilohije i Episkop Atanasije okupljali mlade ljude. Takođe, značajni su im bili časopisi Pravoslavni misionar i Pravoslavlje, kao i Izdavačka kuća “Glas Crkve” Eparhije šabačko – valjevske, koja je i objavljivala dela Vladike Nikolaja, učinivši ih dostupnijim narodu.

U sveobuhvatnoj stručnoj analizi višestruko važnog rukopisa “Molitve na jezeru”. Naglašava da je reč o ostvarenju duhovne tradicije, pisano izuzetnim pesničkim stilom, jezički slojevitih izraza i raskošnog sadržaja stilskih figura.

Na početku obraćanja Srećko Petrović, urednik časopisa Nikolajeve studije pohvalio je izložbu izvornih fotografija Svetog Vladike Nikolaja, prikazanih povodom trostrukog jubileja. Njegovo izlaganje bilo je o delu “Ohridski prolog”. Naznačava da je bazirano na hrišćanskom učenju, a posvećeno svim čitaocima, izuzetno verujućim.

Uz podsećanje na hronologiju objavljivanja ovog izuzetnog ostvarenja, ukazuje da je Ohridski prolog prvi put štampan 1928. godine u Nišu i da su “Molitve na jezeru” Svetog Vladike Nikolaja prevedene su na engleski, grčki, ruski, rumunski, nemački, poljski, slovački, portugalski, čak i kineski jezik, te nije iznenađujuće da je reč o jednom od najpoznatijih pisanih ostvarenja “Lelićkog Zlatousta”.

Sutradan, 25. septembra, u Manastiru u Leliću, Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog Gospodina Isihija, protonamesnik Filip Jakovljević, uz sasluživanje arhijerejskog namesnika prvog valjevskog protonamesnika Darka Đurđevića i ostalih namesnika Valjevske eparhije, igumana lelićkog Georgija i sveštenoslužitelja iz više Eparhija, praćeno Horom sveštenika i bogoslova pod upravom protonamesnika, Branka Čolića.

U okviru svečanosti trostrukog jubileja, u znak zahvalnosti, Ordenom Svetog Vladike Nikolaja odlikovani su Miodrag Pejić iz Beograda i Desimir Tadić iz Valjeva, dok je uručena 21 Arhipastirska gramata, koju je ovom svečanom prilikom dobio i protojerej – stavrofor Dragan Aleksić, nekadašnji paroh u Leliću koji je, pre tri decenije, dočekao mošti Svetog Vladike Nikolaja.