13/07/2024
Najnovije vesti
FOTO-Lokalni-front-Va-Zeljko-Trifunovic-i-Ljubomir-Radovic-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjevo-vesti

LF Va: Zagađenje vode – tragične posledice neznanja i nerada

Autor 26/07/2023

Na danas održanoj konferenciji za novinare Lokalnog fronta iz Valjeva kažu da su zagađivače divčibarskih voda prijavili odeljenju kriminalističke policije, odnosno Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine. Takođe, podsećaju da su 19. jula, na dan rođenja vojvode Živojina Mišića, u društvu prijatelja, članova i simpatizera obeležili šest godina postojanja.

Tim povodom, Ljubomir Radović je rekao: “Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji nam pomažu da se glas građana Valjeva ipak čuje u ovim teškim vremenima političko – kriminalnog bezumlja.

Još jednom pozivam sve slobodnomisleće, hrabre i poštene ljude da nam se u ovoj našoj ponosnoj borbi pridruže. Jer, promene su moguće, uprkos tome što je vladajuća elita nametnula sliku beznađa koja joj u potpunosti odgovara.”

Istovremeno, Radović podseća da je Lokalni front nedavno upozorio javnost na tragične posledice nečinjenja:

“Neznanja i nečinjenja vlasti Srpske napredne stranke koja je u izbornim kampanjama bezočno tvrdila kako „zna“ kako da izađe na kraj sa zagađenjem valjevskog vazduha. Bilo je to samo upozorenje.

Na jednom drugom polju bili smo prinuđeni na krajnju meru: da zagađivače životne sredine, ovoga puta zagađivače divčibarskih voda, prijavimo odeljenju kriminalističke policije koje nosi naziv „Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine“.

O ovoj temi Lokalni front počeo je da govori još početkom 2018. godine, odmah po zaključenju ugovora o javnoj nabavci za sanaciju kanalizacije sanitarnih otpadnih voda u zoni centra Divčibara. Ugovor je dodeljen najpovoljnijem ponuđaču, preduzeću „Ingrap-Omni“, po ceni od 31,64 miliona dinara, bez PDV-a.

Podsećamo da je projekt za ovaj posao sačinio Institut CIP. Vrednost radova po projektu iznosila je 90,67 miliona dinara, bez PDV-a. Podsećamo takođe da je Lokalni front tada postavio pitanje da li je radno telo za javne nabavke, u skladu sa članom 92 važećeg Zakona o javnim nabavkama, pozvala ponuđača da obrazloži strukturu cena koja u tolikoj meri odudara od projekta.

Zvanični odgovor nikada nismo dobili. Predsednik radnog tela za praćenje javnih nabavki i potpredsednik skupštine grada, tada ugledni član Srpske napredne stranke, g. Mihailo Milutinović, međutim, našao je za shodno da se na „Vujić TV“, 5. aprila 2018. iznenadi kako to, zaboga, nekome smeta što je grad uštedeo 89 miliona dinara na javnim nabavkama. Zbog toga, a i nekih drugih stvari, g. Milutinović je čak zapretio da će zbog izjava Lokalnog fronta zaštitu potražiti od suda.

Uzgred, izjavu da je Valjevo uštedelo 89 miliona EVRA u budžetu dao je nekoliko dana pre toga predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik, Slobodan Gvozdenović. Javne nabavke jesu došle do suda, ali ne zbog Lokalnog fronta, već zbog zgrade u Ulici vojvode Mišića 21. Pomenuti par bio je tom prilikom pozvan da svedoči o nezavršenom projektu, koji će, krivicom organa grada, koštati Valjevce više od 10 miliona dinara, sve iz tekuće budžetske rezerve.

Vratimo se, međutim, nesrećnoj divčibarskoj kanalizaciji.

Po ugovoru, posao je trebalo obaviti u roku od 120 dana počev od 15. januara 2018. Po običaju Srpske napredne stranke, ni rokovi ni obim radova nisu bili ispoštovani, pa je u junu 2019. više od godinu dana posle roka predviđenog za završetak projekta, raspisana nova javna nabavka za uvek popularne dodatne radove na sanaciji kanalizacije u centru Divčibara.

Verovali ili ne, posao je ponovo dobio isti izvođač, što bi moglo da znači da je tadašnja gradska vrhuška prećutno priznala svoju krivicu za raznorazna kašnjenja i „pošteno“ platila svoje greške sa novih ukupno 5,8 miliona dinara iz džepova građana Valjeva.
Ako mislite da je ovde kraj priče o divčibarskoj kanalizaciji, varate se. Gotovo istovremeno sa javnom nabavkom za dodatne radove, raspisuje se još jedna, ali ovoga puta za rekonstrukciju (!) ne više kanalizacije sanitarnih otpadnih voda, već fekalne kanalizacije.

Ugovor o radovima vrednosti 4,165 miliona dinara zaključen je 25. jula te 2019. godine. Da li je potrebno da vam navedem ime preduzeća kome je ovaj poslić pripao?”

Odbornik u Skupštini grada Valjeva, Željko Trifunović, se nadovezuje, rekavši:

“Šta smo, dakle, na Divčibarama dobili za sve ove utrošene milione? Dobili smo situaciju u kojoj kanalizaciona mreža u turističkom mestu Divčibare koje se hvali fantastičnim investitorima – i doslovno ne postoji…

Ko god tvrdi da to nije tačno treba samo da pogleda lokacijske uslove koje izdaje „Vodovod“, Valjevo kao nadležna institucija. Naići će na rečenicu koja glasi „Objekt će biti priključen na kanalizaciju – kada ona bude izgrađena“. Šta na to kaže naša vrla gradska uprava?

Pošto se nahvali kako ima najbolji budžet u istoriji grada, Srpska napredna stranka mudro izbegava temu kanalizacije na Divčibarama.

Da li nema novca za projekt koji će, ako ne bude izveden u narednih nekoliko meseci, dovesti Divčibare u konkurenciju za neslavnu titulu najsmrdljivijeg turističkog mesta na planeti!
Da li ni u budžetu Republike nije bilo para za Divčibare? Ne verujemo. Zato što je u februaru 2022. godine predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik, g. Lazar Gojković, potpisao ugovor o izgradnji skoro dve stotine kilometara kanalizacione mreže na području našeg grada. Ovaj posao trebalo je da bude završen, po najavi ministra Momirovića, do avgusta ove godine.

Završen nije do danas ni metar kanalizacije. Predsednik gradskog odbora SNS na poslednjoj sednici skupštine grada između redova je priznao da gradska uprava nije uspela da obavi potrebne poslove koji su bili preduslov za ovako obiman poduhvat.

Da li je divčibarska kanalizacija ikada bila deo projekta „Čista Srbija“? U maju sam, po pravu koje mi daje Poslovnik, zatražio od g. Gojkovića, gradonačelnika, da mi dostavi relevantnu dokumentaciju za projekt „Čista Srbija“.

Jul ističe, dokumentaciju još uvek nisam dobio. Ne zna se da li su Divčibare ikada i bile, ironično, u „Čistoj Srbiji“. Postavlja se logično pitanje: ako jesu, zašto se projekt krije? Ako nisu, zašto nisu?

Kada se sve ove činjenice saberu dolazimo do onoga što Lokalni front bez ustručavanja naziva „ekološki kriminal“. Da, gradnja smeštajnih kapaciteta za nove hiljade i hiljade posetilaca Divčibara, pre nego što je izgrađena kanalizacija odgovarajućih kapaciteta, jeste ekološki kriminal!

Nije slučajno ni što prijavu podnosimo tek ovih dana. U Srbiji se tek nedavno dogodila jedna krupna promena: pošteni policajci podigli su svoj glas protiv naredbodavaca, zaslepljenih partijskom disciplinom Srpske napredne stranke.

Nadamo se da će naša prijava stići upravo do takvih čuvara zakona… Čuvara zakona, ne čuvara nesposobne vlasti!”, rekao je Trifunović, odbornik Lokalnog fronta.