10/12/2023
Najnovije vesti
Ljuba-Popovic-ponovo-u-Modernoj-galeriji-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Ljuba Popović ponovo u Modernoj galeriji Valjevo

Autor 10/10/2023

Moderna galerija Valjevo u saradnji sa udruženjem Ars Nova su realizovali ideju poteklu od Vojislava Jovanovića o pravljenju skulpture u liku Ljube Popovića, rad vajarke Sare Nikolić. Skulptura će biti dostupna očima javnosti od subote, 4. novembra 2023. godine.

Do daljnjeg, skulptura je postavljena u Modrnoj galeriji dok ne bude pronađen odgovarajući prostor u gradu, dostojan Ljube Popovića, kaže direktorka, Marija Đurić za portal Objektiva.rs iz Valjeva.  

Marija Đurić, direktorka Moderne galerije Valjevo kraj skulpture Ljube Popovića, rad vajarke Sare Nikolić FOTO Snežana Jakovljević Krunić za Objektiva.rs

„Inicijativa je potekla iz druge Ljubine kuće, a to je Moderna galerija Valjevo, od Vojislava Jovanovića koji je tada bio direktor, pre godinu dana.

Došli smo na ideju da bude urađen spomenik dostojan Ljubi Popoviću i u tome nas je prvo podržalo Udruženje „Ars Nova“ koje je preuzelo na sebe brigu o obezbeđivanju finansijskih sredstava. Mi smo veoma zahvalni jer su se javili brojni Ljubini prijatelji, kolekcionari i donatori, tako da je Ars Nova uspela da isfinansira ceo ovaj projekat.

Skulptura će biti predstavljena javnosti 4. novembra u Modrnoj galeriji Valjevo. Pratiće je katalog i film koji je sniman od ideje za izradu skulpture i prati sve faze do završetka spomenika“, napominje Marija Đurić, pojasnivši da je Jasna Opavski napisala odličan tekst za katalog, detaljno opisujući priređeno delo, pri tome upotrebivši i slike i fotografije iz stalne postavke valjevske Moderne galerije kako bi povezala Ljubinu osobenost sa njegovim stvaralaštvom i novonastalom skulpturom, urađenom u prirodnoj veličini.

“Skulpturu je radila mlada umetnica Sara Nikolić, vajarka koja je završila Akademiju u Beogradu. Već ima više spomenika koje je radila, od patrijarha Pavla u Trebinju do nekoliko bisti koje su u Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske.

Moderna-galerija-Valjevo-skulptura-Ljube-Popovica-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti

Sara Nikolić je iskoristila jednu fotografiju Vojislava Jovanovića prema kojoj je pripremila idejno rešenje, ali je unela i lični pečat. Tačnije, idejno rešenje i vajarku je izabrao žiri u čijem sastavu su bili profesor dr Zoran Ivanović, vajar, zatim akademik Matija Bećković i mr Vojislav Jovanović“, kaže Marija Đurić, direktorka Moderne galerije.

Klub Ars Nova i Moderna galerija Valjevo pokloniće ovu skulpturu Gradu Valjevu, i nakon toga Grad je u obavezi da odabere odgovarajući prostor koji treba da pripremi za postavljanje skulpture i formiranje kulturne celine dostojne našeg velikana, slikara Ljube Popovića.

Izuzetan rad mlade vajarke Sare Nikolić, upečatljiva skulptura originalno urađena prema liku Ljube Popovića, sada je u Modernoj galeriji Valjevo okružena ostvarenjima slikara u sali ispred njegovog grandioznog dela „Sećanje na Džejmsa Frejzera – triptih o materiji i smrti“ ulja na platnu, pored ostalog fantastične koloritne kombinacije, nastalo u periodu 1976 – 1977. u impozantnoj dimenziji 2,6 x 8,10 metara, tako da dok stojite u tom okruženju zaista stičete utisak da je Ljuba Popović ponovo u Modernoj galeriji među svojim slikama.

Aktuelna izložba “Preobražaj” Saše Marjanovića u Modernoj galeriji Valjevo – pročitajte OVDE