28/02/2024
Najnovije vesti
Lokalni front Va

LOKALNI FRONT VALJEVO

Autor 08/09/2021

Članovi Udruženja građana Lokalni front Valjevo, Ivan Manić i Ljubomir Radović, danas su se obratili javnosti ispred automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha u Valjevu, u naselju “Kolubara 2”. Obraćanje prenosimo u celosti.

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo, Ivan Manić

Aktivista Ivan Manić je rekao: “Ovo obraćanje medijima i građanima Valjeva ćemo započeti svojevrsnim vremeplovom. Mi, nažalost, nećemo postati tri i po godine mlađi, ali verujemo da je septembar 2021. veoma pogodan za kratku posetu martu 2018. Zašto baš tom martu? Taj mesec označava formalni početak organizovane i sistematske borbe Lokalnog fronta za čistiji valjevski vazduh. Pripreme su trajale gotovo tri meseca, a prvi korak učinjen je 12. marta 2018. U materijalu imate kopiju dopisa koji je ovde prisutni g. Ljubomir Radović, kao odbornik uputio tadašnjem predsedniku Skupštine grada.
Dopis je sadržao zahtev da Skupština obaveže organe grada da prirede javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine, obaveza iz Plana kvaliteta vazduha i obaveza iz Plana zaštite životne sredine. Predlog je bio glatko odbijen od tadašnje crno-crvene većine. Ipak, delimično je, pod pritiskom javnosti, ostvaren u decembru 2018, ali se sve svelo na dva izveštaja pompezno nazvanog Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i gomile obećanja sa svih nivoa. O takvim obećanjima najbolje svedoči vest objavljena u junu 2019. na stranici Agencije za zaštitu životne sredine: da je Valjevo dobilo mobilnu stanicu za merenje zagađenosti vazduha. A dobili smo samo sliku jednog polovnog vozila ispred koga se šepuri direktor Agencije, izvesni Filip Radović.
Šta se od tada promenilo? Ništa. Još uvek nema izveštaja o kvalitetu vazduha u Srbiji u godini iza nas, ali ni on neće biti nimalo bolji: zimus je u Valjevu radio semafor zagađenja Lokalnog fronta i pokazao da zagađenje raste umesto da se smanjuje. Naravno, „napredni“ kadar Filip Radović ne žuri sa izveštajem. Pre neki dan dobismo i gaf novopečene ministarke koja izjavi kako će prelazak gradske toplane na gas svesti na nulu količinu PM čestica u valjevskom vazduhu!
Ali, vratimo se u mart 2018: u materijalu se nalazi tekst koji je Lokalni front tada objavio, zajedno sa veoma konkretnim i vremenski oročenim merama koje će smanjiti zagađenje i na vreme upozoravati građane na visoke koncentracije otrova u vazduhu. Ništa od toga do septembra 2021. nije učinjeno” – rekao je Manić.

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo, Ljubomir Radović

Ljubomir Radović, iz Lokalnog fronta Valjevo: “Hvala, Ivane na kratkom putovanju u prošlost. Pre nekoliko dana ispratili smo sednicu Skupštine grada koja je pokazala da je u prvoj polovini godine na zaštitu životne sredine naša gradska vlast uspela da potroši jedva šest odsto sredstava koje je sama planirala u svom sopstvenom budžetu. I još su se uvredili kada je to pomenuo Željko Trifunović iz Lokalnog fronta! Jedan od „naprednih“ odbornika čak reče kako je tema životne sredine odnekud nametnuta i odnekud finansirana!
Tema zagađenog vazduha Valjevu je nametnuta propisima koji su se 2015. godine još ponekad i poštovali. Automatska merna stanica pred kojom stojimo počela je da radi 2012. godine. Prve tri godine njenog rada pokazale su da Valjevci neprekidno udišu prekomerno zagađeni vazduh treće kategorije. Zakonska obaveza bila je donošenje Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva i ta obaveza izvršena je u novembru 2016. godine. I potpuno zanemarena, evo već šestu godinu uzastopno, o čemu smo pre godinu dana govorili na ovom istom mestu.
U javnoj raspravi o budžetu za 2021. predložili smo nekoliko mera, pre svega da se uvede sistem koji bi nas građane Valjeva, našu decu posebno, upozoravao na opasne koncentracije otrova u vazduhu. Bez odziva. Da, tema zagađenog vazduha nama je nametnuta od neuke i neposobne gradske vlasti koja konkretni rad na smanjenju zagađenja zamenjuje sve krupnijim i krupnijim obećanjima.
Godinama ćute o vazduhu koji je u Valjevu svakako doprineo povećanju broja žrtava korone. Ćute i o deviznim sredstvima koja su valjevski privrednici donirali za borbu protiv pandemije. Evo već šest meseci mudro ćute povodom odborničkog pitanja koje sam postavio o njihovim saznanjima bez kojih ne bi mogla da se pripremi buduća litijumska trovačnica pred vratima Valjeva. Oni, jadni, ništa ne znaju ni o čemu…
Kako će na njihovo ćutanje odgovoriti Lokalni front? Lokalni front već se uključio u Otvorenu građansku platformu „Akcija“, u „Zeleni dogovor za Srbiju“.
Mi ćutati nećemo, kao što nismo ćutali ni do sada. Glas Valjevaca čuće se i ove subote u Beogradu, tamo gde stoluju državni funkcioneri kojima su sopstveni džepovi i masne provizije Rio Tinta važniji od dece Srbije u koju su se pre godinu dana zaklinjali. Lokalni front će učestvovati u „Ekološkom ustanku“. Ići ćemo da mirno i dostojanstveno još jednom istaknemo naše zahteve i zahteve Srbije napadnute od multinacionalnih grabljivaca i njihovih saveznika u Beogradu i Valjevu.
Građani našeg grada će razumeti zašto nas na svim ekološkim protestima prati ova asocijacija izazvana nečinjenjem, nebrigom, korupcijom, nepotizmom, nestručnošću odgovornih, među onima koji vrše, ili su vršili vlast, u Valjevu. Valjevci koji žele da nam se pridruže u ovoj svojevrsnoj borbi svih slobodoumnih ljudi naše Srbije protiv uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, mogu nam se svakog dana javiti u prostorije u Pantićevoj br. 37, najbolje između 18 i 21.
Dođite. Vremena je sve manje…” – poručuje Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta Valjevo.

foto – privatna arhiva