04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SPS-JS VALJEVO O PITANJIMA BITNIM ZA GRAD I OKOLINU

SPS-JS VALJEVO O PITANJIMA BITNIM ZA GRAD I OKOLINU

Autor 08/09/2021

Konferenciju za novinare danas je održao Đorđe Pavlović, šef Odborničke grupe SPS – JS u Skupštini Grada Valjeva.

Đorđe Pavlović, šef Odborničke grupe SPS-JS u Skupštini Grada Valjeva

Obraćanje prenosimo u potpunosti.

“Razgovarajući na prethodnoj sednici Skupštine grada Valjeva o
hidroakumulaciji ‘‘Stubo-Rovni” od direktora preduzeća koje upravlja tim objektom imali smo prilike da čujemo razne stvari.

I političko opredeljenje zaposlenih u tom preduzeću i JKP ”Vodovod-
Valjevo”, i o istorijatu samog preduzeća, pa čak i o tome kad ko od službenika Sanitarne inspekcije, i gde, ispija, ili je ispijao kafe. Ali jedino što ni reči nismo čuli o tome kako i na koji način ima nameru da konačno stavi u funkciju branu i preduzeće, kojim kao direktor upravlja, sada već petu godinu za redom.

Istina, čuli smo neka nemušta objašnjenja o nekakvim Radnim grupama, opet o političkim opredeljenjima njegovih i zaposlenih u ”Vodovodu”, kako je tačno da postoji fabrika koja može da snabde vodom sela u okolini brane, da je konačno predao neki projekat gradonačelniku i da je potrebno cirka 60 miliona dinara da se izgradi cevovod u dužini od 4km kako bi se došlo do rezervoara ”Visoka”.

A vrhunac cinizma bio je kada nam je direktor, netrepnuvši, saopštio da je ekonomska isplativost puštanja u rad pomenute fabrike i snabdevanje građana vodom upitna. I to u trenutku kada se osećaju posledice nezapamćene suše i kada je ljudima fizički opstanak usled nedostatka vode ugrožen. Sramno i cinično!

I sve to ne bi bilo ništa sporno da nam o svemu nije govorio čovek koji je već petu godinu direktor! Pa se s pravom postavlja pitanje ko je trebao da obavi sve poslove i da konačno obezbedi vodu za meštane sela pored brane? Ko je smetao direktoru da radi? A direktor je, samo podsećanja radi, imao bezrezervnu podršku grada Valjeva u periodu 2016-2020 godina, i to vrlo konkretnu, materijalnu, finansijsku.

I kako je iskoristio tu podršku? Tako što je u 2018. godini realizaciju
kapitalnih subvencija (dakle ono što se odnosi na investicije) realizovao sa slabih 25%, a u 2019. godini sa mršavih 37%. Je li tako zamišljao izgradnju cevovoda i snabdevanje građana vodom? Ko je tu smetao? Šta je još grad trebao da učini?

Ali je zato pozicija usluga po ugovoru, dakle zarada direktora i troškovi rada preduzeća realizovana savesno, istrajno, postojano, dosledno i posvećeno sa svih 100%!
Dakle, građani su samo u 2018. i 2019. godini zaradu i troškove poslovanja direktora preduzeća finansirali sa ukupno 152 miliona dinara!!!!

Zauzvrat su dobili priču o projektima, o nedostatku novca od oko 60
miliona (što nije ni polovina potrošenog za zarade i troškove rada samog preduzeća u dve uzastopne godine) i preprekama za koje je, naravno, neko drugi kriv.

Zbog svega navedenog odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada Valjeva očekuje od direktora preduzeća, Zorana Mitrovića, da kao častan čovek položi račun građanima o svemu što za 5 godina svog upravljanja preduzećem (ni)je uradio i podnese ostavku.

Takođe, o snabdevanju meštana podbranskih i sela u blizini brane nije
imao ništa da kaže ni prvi čovek grada. Ali jeste nakon 7 sati rasprave i pređenih bar 10 vitalno važnih tema za grad i njegovo funkcionisanje smogao snage, istina izgubivši živce, da ne kaže opet ništa o temama dnevnog reda već da optuži odbornike i zapreti im rekavši ”ne bio vam u koži”.

Dakle ništa o 0% realizacije sredstava Toplane, ni 1% realizacije izgradnje ulica i puteva, ni (ne)snabdevanju meštana oko brane vodom, o tome ni reč! Ali rasprava i pretnja odbornicima – DA.

Zato gradonačelnika pozivamo da se razbudi i shvati da je najveći
protivnik i najveća opozicija sam sebi ukoliko nastavi sa ovakvim (ne)radom i da će posledice za grad biti ozbiljne i teške” – naveo je Đorđe Pavlović, šef Odborničke grupe SPS – JS u Skupštini Grada Valjeva.