14/07/2024
Najnovije vesti
ECO Organizacija za ocuvanje zivotne sredine Lokalni odgovor Valjevo

Lokalni odgovor: Predlozi za čist vazduh

Autor 15/11/2023

Aktivisti udruženja Lokalni odgovor su danas podneli pisane predloge u okviru javne rasprave o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu, pored ostalog je navedeno u saopštenju za javnost.

Omogućiti besplatno priključenje građanima na Toplanu, usvojiti i primeniti Plan kvaliteta vazduha i izdvojiti više novca za zaštitu životne sredine – inicijative su čije bi finansiranje iz javnog budžeta, po viđenju Lokalnog odgovora, trebalo da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha, zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi. Današnja akcija je realizovana u sklopu projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Predloge koje su obrazložili i na javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu, održanoj u nedelju, Đorđe Petković i Slavica Pantić iz Lokalnog odgovora predali su danas u pisanoj formi na pisarnici Gradske uprave.

“Besplatni priključci su dobri za građane i dobra stvar za našu Toplanu. Vrlo brzo ćemo imati veći broj ljudi koji se daljinski greju i smanjiti zagađenje vazduha. Na Gradskoj upravi je da donese takvu odluku”, rekao je danas Đorđe Petković.  

Poslednji popis stanovništa je pokazao da u našem gradu ima približno 40 hiljada domaćinstava, od kojih većina koristi drvo za ogrev. Približno svako deseto domaćinstvo u Valjevu koristi usluge daljinskog grejanja Toplane.

Govoreći o tome zašto treba doneti Plan kvaliteta vazduha, Slavica Pantić je naglasila da ne samo da na taj način lokalne vlasti izvršavaju svoju obavezu, već stvaraju osnov da se u dužem vremenskom periodu planiraju i realizuju mere koje će stvarno doprineti dostizanju graničnih vrednosti čestica prašine u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha. Iako je obaveza izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha nastala još 2021. godine, do danas vlast u Valjevu nije usvojila ovaj dokument, niti primenila koordinisane mere za smanjenje emisija štetnih materija u vazduh.

Smanjenje zagađenja vazduha, unapređenje kvaliteta valjevskih reka i zaštita prirode i životne sredine moraju biti prioritet finansiranja, jednoglasno kažu iz Lokalnog odgovora. Nakon zabeleženog rasta udela javnog budžeta namenjenog za zaštitu životne sredine, u Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. opredeljeno je 1,3% ukupno planiranih rashoda, što je više od dva puta manje nego ranijih godina, a daleko manje od 5% koji preporučuje Ministarstvo finansija.

Predstavnici Lokalnog odgovora se nadaju da će ovoga puta dobiti odgovore, s obzirom da ni nakon godinu dana od prošlogodišnje javne rasprave o budžetu nije obljavljen izveštaj, niti su učesnici javne rasprave od Gradske uprave dobili odgovore na svoje predloge. Zbog toga udruženje smatra da visoki predstavnici lokalne vlasti nisu pokazali otvorenost prema učešću građana i poštovanju demokratskih procedura. U gradu koji ima ogroman problem sa aerozagađenjem i građane koji s pravom traže informacije i žele da učestvuju u rešavanju problema, od suštinske važnosti je da predstavnici lokalne vlasti odgovaraju na upite zainteresovane javnosti i otvore mogućnost za saradnju.

Projekat „Aero Alarm 2.0“ koji sprovodi organizacija Lokalni odgovor iz Valjeva je deo projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).