10/12/2023
Najnovije vesti
ECO Organizacija za ocuvanje zivotne sredine Lokalni odgovor Valjevo

Lokalni odgovor – Naš novac za čist vazduh

Autor 06/11/2023

Udruženje građana Lokalni odgovor iz Valjevu putem saopštenja za javnost, poziva sve da se naredne nedelje, 12. novembra, od 10 časova, uključe u javnu raspravu o Nacrtu Odluke budžeta Grada Valjeva za 2024. godinu.

“Pozivamo građanke i građane da u nedelju, 12. novembra 2023. godine u 10 časova u našoj, Gradskoj kući, čujemo kako Gradonačelnik i Gradsko veće planiraju da sledeće godine raspolažu našim novcem, javnim budžetom.

Naše udruženje u okviru akcije “Aero Alarm 2.0” poziva i podržava javnost da se uključi u javnu debatu o učinku našeg novca kojim raspolažu lokalne vlasti. Akcija je deo projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Na zvaničnom sajtu Grada Valjeva www.valjevo.org.rs je objavljen javni poziv građanima da prisustvuju prezentaciji planiranih troškova i ciljeva za 2024. godine u okviru javne rasprave koja će trajati sve do srede 15. novembra 2023. Na pomenutoj internet prezentaciji se može preuzeti nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu.

Javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu

Građani Valjeva se suočavaju sa zagađenjem vazduha zbog kojeg svake godine preko 240 ljudi prerano umre, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Organi Grada Valjeva u dužem periodu ne preduzimaju mere da bi se smanjilo zagađenje vazduha i zaštitilo zdravlje ljudi.

Nezavisni istraživači beleže propuste i nezakonitosti prilikom planiranja i trošenja budžetskog novca, posebno sredstava namenjenih za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Javna rasprava o budžetu je prilika da damo podsticaj nosiocima javne vlasti u Valjevu da više i bolje rade u cilju unapređenja našeg kvaliteta života. Stoga, apelujemo na javnost u da se uključi u ovaj veoma važan proces za celu zajednicu i da iskoristi retku priliku za učestvovanje u odlučivanju”, navedeno je u saopštenju Lokalnog odgovora iz Valjeva.