17/04/2024
Najnovije vesti
Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

Lutovac u Valjevu

Autor 07/12/2023

U okviru predizborne kampanje “Srbija protiv nasilja” nakon boravka u Ljigu i Lajkovcu, Valjevo je posetio Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Na trgu vojvode Živojina Mišića gde su bili štandovi koalicije koja zajednički nastupa na ovogodišnjim izborima Zoran Lutovac je održao i konferenciju za štampu.

“Zadovoljstvo mi je da dođem u Valjevo, a ono što možemo da pružimo kao jednu vrstu poruke za građane je da su ovi izbori, neću reći sudbinski, ali nisu obični. Ovo su izbori gde mi u stvari biramo da li ćemo da zaustavimo sunovrat Srbije, da li ćemo probuditi kod građana ono što je potrebno, a to je da izađu na ove izbore i svoju političku volju i želju iskažu na izborima. Mi smo do sada imali to da su mnogi građani “ubijeni” u pojam i propagandom i svime što se dešava. Govorili su “šta znači moj glas”. Znači svaki glas, jer mnogo je takvih koji tako kažu, a kada se to skupi- to je jedna većina. Jedna većina hoće suštinske promene u Srbiji. Mislim da je važno da ohrabrimo građane da na izbore izađu i da sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da čekaju da neko drugi zaokruži nekog, pa da saznaju preko televizije ko će to da upravlja njima. Očigledno je da je većinska Srbija za promene, suštinske promene.

Ja sam smatrao da je ova kampanja trebalo da bude drugačija. Bio sam za nešto drugačiji pristup svemu tome, da mi na ulicama vodimo kampanju, da ne prekidamo proteste u Beogradu nego naprotiv, da ih širimo širom Srbije, ali ono što je većina odlučila ja sam prosto prihvatio i vodili smo ovakvu kampanju kakva jeste. Mnogi smatraju da ona nije dovoljno vidljiva ali mi koji smo na terenu smatramo da je i to doboljno da ohrabrimo mnoge ljude da izađu i da zaokruže. Oni su već formirali svoje mišljenje. Na njega svakako utiče i organizovani kriminal i korupcija, sniženi životni standard, težak život, sve veće plate za koje sve manje možeš da kupiš, sve veće penzije za koje možeš manje da kupiš nego pre 10 godina. To su činjenice. Mi moramo to da promenimo, da zaustavimo propadanje Srbije.

Zoran Lutovac sa pristalicama

Između dva popisa mi smo izgubili Novi Sad i Kragujevac po broju stanovnika. Preko 530.000 stanovnika smo izgubili. Negativni priraštaj, veliki broj onih koji su otišli i zatražili boravište u drugim zemljama, naročito u Evropskoj uniji. To je slika Srbije, to je prava slika Srbije, a ne ono što gledate u propagandnim materijalima režimskih medija. Naša stvarnost nije ružičasta, ona je siva, tmurna, maglovita, mi moramo da sklonimo tu maglu da Srbija 17.decembra doživi decembarsko proleće. Da se napravi jedan ozbiljan zaokret koji će spasiti Srbiju od daljeg propadanja, i ekonomskog i svakog drugog.

Mi smo se okupili u “Srbija protiv nasilja”, i mi smo različiti i ideološko i programski i u odnosu na neke druge opozicione liste. Ali, suština je u tome da se mi nalazimo u jednom pred političkom društvu. Mi nismo jedno normalno uređeno demokratsko društvo pa da sad imamo neke redovne, slobodne i poštene izbore pa treba da se takmičimo u ideologiji i programima. Ne, mi nemamo slobodne i poštene izbore, mi moramo tek da se izborimo za nešto što svaka normalna i uređena država ima. Vladavinu prava, ljudska prava, slobodne medije, slobodne i poštene izbore. Mi to nemamo, i to je nešto što nas obavezuje, nas kao političare. Da stavimo po strani naše razlike ideološke i programske i da se borimo za univerzalne vrednosti, da stvorimo normalnu Srbiju, a u toj normalnoj Srbiji onda ćemo da se bavimo našim razlikama ideološkim i programskim.

“Mi imamo i te kakav program, ključna tačka tog programa je da oni odu sa vlasti. To je najvažnija tačka programa, to znači zaustavljanje daljeg propadanja. Mi moramo da zaustavimo nasilje u državi, da prekinemo praksu da političari budu krilo organizovanog kriminala, i da zaustavimo inflaciju i ekonomsko propadanje. To nam je program. Gde ćete jasnije od toga. Ključna stvar je da smenimo ovu vlast, da napravimo uslove za slobodne i poštene izbore, da oslobodimo sudstvo, da samostalno tužilaštvo i profesionalna policija obave svoj posao, i da one koji su sarađiavali sa organizovanim kriminalom odstrane zauvek iz političkog života. Da vrate ono što su pokrali od ovog naroda, to je druga tačka koja je jednako važna.”

DS Osečina – Koalicioni sporazum na temeljima zajedničkih vrednosti – pročitajte OVDE