19/04/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

U Muzičkoj 15. Valjevski festival gitare VArt 9. i 10. decembra

Autor 08/12/2023

Muzička škola “Živorad Grbić” predstojećeg vikenda, 9. i 10. decembra, priređuje 15. Valjevski festival gitare “VArt”.

U subotu, 9. decembra, biće održani master časovi profesora i članova ovogodišnjeg žirija: Stevana Jovića i Petra Popovića sa Akademije umetnosti Novi Sad i Miloša Janjića sa Fakulteta umetnosti u Nišu.  

Svečano otvaranje i koncert Petra Popovića je u subotu, 9. decembra, u 19 časova. Na programu će biti dela Baha, Bariosa, Brauera, Žobima i Renarta.

Petar Popović rođen je u Bijeljini (BiH) 1980. godine. Osnovne i master studije završio je u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima gitare. Radio je u OMŠ „Josip Slavenski“ u Novom Sadu, gde je sa svojim učenicima osvojio više prvih nagrada i laureata na takmičenjima. Od 2008. godine vodi orkestar gitara Akademije umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od osnivača Novosadskog kvarteta gitara, sa kojim ostvaruje niz zapaženih nastupa kod nas i u regionu. Pohađao je seminare kod eminentnih profesora. Redovan je član žirija na gitarističkim takmičenjima. Nastupao je kao solo gitarista i u kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije. Ostvaruje i saradnju sa vokalno instrumentalnim sastavom „Orfelin“, „Camerata academica“, horom „Sveti Stefan Dečanski“, gde nastupa kao solista u više projekata. Radi kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U nedelju, 10. decembra, na takmičenju će učestvovati oko 40 učesnika iz Valjeva, Novog Sada, Šapca, Beograda, Zaječara, Niša i Aleksinca.

Valjevski festival gitare prepoznatljiv je u muzičkim krugovima i okuplja najbolje učesnike, koji su spremni za takmičarski nastup već na kraju prvog polugodišta. Generalni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.