13/06/2024
Najnovije vesti
5-maj-2022-Valjevska-gimnazija-Drvo-generacije-2003.jpg

MATURANTI ZAVRŠAVAJU SREDNJU ŠKOLU

Autor 27/05/2022

Prema pravilniku o kalendaru obrazovno – vaspitnog rada srednjih škola za nastavnu 2021/22. godinu, danas je završetak školske godine za učenike IV razreda gimnazije.

Povodom završetka srednje škole, nakon poslednjeg školskog časa, Gimnazijalci večeras priređuju proslavu.

Učenici strukovnih škola III razreda trogodišnjih i IV razreda četvorogodišnjih obrazovnih profila, zvanično se raspuštaju 3. juna, tako da će u predstojećoj sedmici obavljati stručne i praktične pripreme za maturu.

Za sve ostale osnovce i srednjoškolce, osim učenika osmog razreda, završetak nastave u Školskoj 2021/22. godini je 24. juna, samo se “mali maturanti” raspuštaju par sedmica pre, odnosno 10 juna.

INICIJATIVA ZA “ĐAČKI PARK” I

NOVO “DRVO GENERACIJE” KOD GIMNAZIJE

Likvidambar Lajkovac jesen 2021. godine
Drvo generacije 2003. – likvidambar

Tokom maja, pri kraju školske godine, maturanti Valjevske gimnazije nastavili su tradiciju i posadili “drvo generacije” rođenih 2003. godine, u školskom dvorištu, kod koša, u saradnji sa preduzećem “Erozija”. Prikupili su novac za svoje Drvo generacije – likvidambar, veoma dekorativne raskošne krošnje, žuto – crvenih listova. Radi odabira odgovarajuće vrste, posavetovali su se sa Olgom Jovanović, inženjerom hortikulture u Gradskoj upravi Valjevo.

Prva lipa posađena je 2014. godine, postavljena je na mestu stare, čuvene “gimnazijske lipe”. Potom, 2018. zasadili su crveni javor, takođe na inicijativu profesorki Jovanke Božić i Jasmine Radić.

Jasmina Radić, profesorka engleskog jezika

Maturanti su veoma blagonakloni prema ideji “drveta generacije”. Poseban benefit je radost mladih ljudi kada dođu u školu i vide naraslu sadnicu. Konkretno, generacija koja je zasadila novu lipu, povodom petogodišnjice mature, 2019. godine, fotografisali su se pored “svoje lipe” zadovoljni i zahvalni jer postoji konkretna uspomena na njihove srednjoškolske dane.

Dvorište Valjevske gimnazije bogatije za još jedno “Drvo generacije”

Profesorka engleskog jezika u Valjevskoj gimnaziji i razredni starešina jednom od odeljenja ovogodišnjih maturanata, Jasmina Radić naznačava da je početna težnja bila da svaka generacija dobije priliku da zasadi stablo, o čemu je razgovarala i sa nadležnima, uz predlog o opredeljivanju prostora za datu namenu.

“Prostor za to, koji bi nazvali Đački, ili Školski park. Nastavićemo sa tom idejom i pokušaćemo ponovo da je sprovedemo u delo”, naglašava profesorka Jasmina Radić.