17/04/2024
Najnovije vesti

Medalje za Sputnjikovce u dresu reprezentacije Srbije

Autor 21/01/2024

U 139 godina dugoj tradiciji biciklizma u Valjevu, mladi članovi BK Sputnjik Met nastupajući za reprezentaciju Srbije – Igor Davidov i Mila Starčević, proteklog vikenda ispisali su najsjajnije stranice ovog sporta u gradu na Kolubari. Nastupajući u rumunskom gradu Vatra Dornei u najdražem dresu – za tim naše zemlje na ciklo kros Balkanskom prvenstvu u jednoj od najzahtevnijih disciplina, junior Igor Davidov je nakon 4 kruga, na stazi prekrivenom snegom i na temperaturi od – 10 uspeo u završnici se se odvoji od trećeplasiranog Moldavskog takmičara Vlada Pacinka i sa minimalnim zaostatkom iza reprezentativca Rumunije Bodarea Luke prođe kao drugi na cilj na ovom takmičenju. Zasluženim osvajanjem titule Balkanskog vicešampiona, mladi Igor Davidov je osvetlao obraz svog kluba BK Sputnjik Met, svog grada i svoje zemlje pokazujući da raskošan talenat i vredan i uporan rad tek nagoveštavaju uspehe u budućnosti.

Stariji brat Stefan Davidov je ovom uspehu dao ogroman doprinos jer je i on takođe na ovom prvenstvu u istoj trci nastupio u dresu reprezentacije Srbije. Posle velike i taktičke borbe, pomažući Igoru Davidovu on je njemu čuvao leđa i uspeo da borbenom i upornom vožnjom stigne do petog mesta u jakoj konkurenciji najboljih juniora sa Balkana u ovoj disciplini.

Mila Starčević na pobedničkom postolju/ foto BK Sputnjik Met

A posebno je na ovoj Balkanijadi zablistala još jedna nada BK Sputnjik Met – petnaestogodišnja kadetkinja Mila Starčević. Ona je po izuzetno hladnom vremenu i na stazi punoj snega, leda i blata junački pritiskala pedale na specijalizovanom biciklu koji je za dve klase bio lošijih od konkurentskih, pri čemu joj je lanac zbog preopterećenja i lošijeg nalegenja na zupčanike spadao više puta u toku same trke. I pored svih nedaća, ona je uspela da pokaže ogromno požrtvovanjem i završi trku na drugom mestu i na taj način obezbedi još jednu balkansku srebrnu medalju za Srbiju.

Kada bi se najlepšim književnim rečima mogao opisati uspeh tri mlada takmičara iz Valjeva, ni približno se ne bi dotakla osećanja ponosa i ispričale priče o vrednom radu i požrtvovanju sportista, njihovih roditelja, trenera i svih ostalih dečaka i devojčica u klubu Sputnjik Met koji sada imaju biciklističke uzore u svojoj sredini, u svom klubu i sa kojima mogu da se druže i treniraju.

Za očekivati je u narednom periodu i nove uspehe na putu ostvarenja zamišljenog i zacrtanog sportskog sna – da na Olimpijskim igrama nastupi neki naš sugrađanin koji je član Valjevskog tima, a biciklisti Sputnjik neskriveno veruju da su oni baš ti!

Malo sreće, mnogo rada i puno više podrške su zasigurno recept za ostvarenje ovih sportskih ambicija, a već za četiri do osam godina će se znati šta i kako će biti i ko će za šta biti zaslužan ili nezaslužan.