15/06/2024
Najnovije vesti

Mila Starčević četvrta na Balkanu

Autor 20/05/2024

U Olimpijskoj disciplini u planinskim biciklizmu, na Balkanskom prvenstvu koje je održano proteklog vikenda u Vrdniku na Fruškoj Gori, u dresu reprezentacije Srbije nastupilo je čak pet članova biciklističkog kluba Sputnjik MET Valjevo.

Najviše uspeha imala je kadetkinja Mila Starčević koja je, iako jedna od najmlađih, nakon velike borbe u prvih 10-ak kilometara, tek u poslednjem krugu ispustila medalju i sa minimalom razlikom zaostala iza dve takmičarke iz Grčke i jednom iz Kipra. Sjajnu vožnju Mile Starčević, iznenađujuće dobro pratila je njena klupska drugarica i u klubu i u reprezentaciji – Natalija Vasiljević. I ona se sa velikim žarom borila po velikom suncu i vrućini i nakon 11 km vožnje po teškoj i zahtevnoj stazi uspela da osvoji osmo mesto.

Na ovaj način kadetkinje biciklističkog kluba Sputnjik MET koje su nastupali za našu zemlju ostvarile su zaista veliki uspeh, a sve sa obzirom da je Mila Starčević i sledeće godine kadetkinja i da njeno vreme tek predstoji, a da je mladoj Nataliji Vasiljević ovo faktički debitantski nastup u reprezentaciji, pa je samim tim i osmo mesto rezultat za respekt. Od žena iz biciklističkog kluba Sputnjik MET, u juniorskoj kategoriji za Srbiju je nastupila i Nikolija Kulinčević koja je svoju trku završila na 10 mestu.
Muški juniorski dvojac- braća Igor i Stefan Davidov imali su veliku konkurenciju od preko 25 takmičara iz svih balkanskih zemalja. Valjevci su po velikoj vrućini, na tehnički zahtevnoj i ne baš lakoj staza sa izuzetno oštrim spustovima vozili motivisano i borbeno, ali pomalo je sve više odgovaralo i išlo na ruku konkurentima iz drugih zemalja.

U prvoj polovini trke oni su se skoro ravnopravno nosili sa rivalima, jako su pritiskali pedale i hrabro spuštali niz strmine očigledno dajući sve od sebe, ali su protivnici pošteno bili bolji. Igor Davidov je nakon 20 km, trku završio na sedmom a Stefan Davidov na devetom mestu.

S obzirom da je od 13 članova reprezentacije Srbije – čak pet bilo iz biciklističkog kluba Sputnjik MET Valjevo u ovom klubu su izuzetno zadovoljni i brojnošću i rezultatima ostvarenim na ovom prvenstvu. Sada se žanju rezultati vrednog rada u poslednjih nekoliko godina, ali ponovo su bolji uslovi, kvalitetnije bicikle i oprema kod konkurenata onemogućili naše takmičare da ostvare bolji rezultat. Sa većim ulaganjem u klub, a pre svega u bicikle, pripreme, opremu i odlaske na trke u inostranstvo, tek onda se mogu očekivati još bolji rezultati. A do tada “Sputnjikovci” će se potruditi i da na budućim trkama budu na vrhuncu svog zadatka, da poštenom borbom daju sve od sebe i ostvare dobre rezultate.
I pored žala sa medaljom, motivacije u najboljem valjevskom biciklističkom klubu ne nedostaje. Već u predstojećem periodu mladi sportisti će nastupiti na državnim prvenstvima koja će se održati i u drumskom i u MTB biciklizmu u junu i julu ove godine, pa je za očekivati live uspehe i nove medalje.

Tekst i foto- BK Sputnjik Met