24/06/2024
Najnovije vesti
Milos-Jevtic-novinar-i-publicista-kraj-svog-portreta-u-Galeriji-slavnih-Valjevske-gimnazije-petak-23-decembar-2022-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo

MILOŠ JEVTIĆ U GALERIJI ZNAMENITIH VALJEVSKE GIMNAZIJE

Autor 26/12/2022

U Svečanoj sali Valjevske gimnazije je, u okviru programa obeležavanja 152. Dana škole, održano književno veče Miloša Jevtića, bivšeg gimnazijalca. Tom prilikom, u “Galeriju znamenitih učenika Valjevske gimnazije” uvršten je portret poznatog novinara i publiciste.

Miloš Jevtić novinar i publicista kraj svog portreta u Galeriji slavnih Valjevske gimnazije direktor Peđa Jevtić postavlja petak 23 decembar 2022 FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo
Novinar i publicista, Miloš Jevtić, sa direktorom Valjevske gimnazije, Predragom Jevtićem

Tome je prethodila promocija knjige “Otvorena polja Radovana Belog Markovića” čiji je autor Miloš Jevtić.

“Prvo da kažem da je Radovan Beli Marković deo valjevskog književnog gnezda. I to gnezdo je veliko, ‘ajde da počnemo od Milovana Glišića i da završimo sa dva velika i značajna pisca, oba su na žalost nedavno umrla, to su Petar Pajić i Radovan Beli Marković.

Ja sam Radovana Beli Markovića upoznao pre, jedno 40 godina. U ondašnjem izdavačko – grafičkom preduzeću “Milić Rakić” sam formirao izdavačku delatnost. Aca Tomić bio je sekretar redakcije, sada je u penziji, i ja smo u Dom armije pozvali valjevske pisce.

Znao sam Zorana Joksimovića, Peru Pajića, i pojavi se jedan mladi čovek, lepo je govorio… I taj mi ponudi knjigu pripovedaka. Ja uzmem da pročitam. Međutim, čim se taj skup završio, oni kažu meni: “Ma, to je neki novinar. On je radio na benzinskoj pumpi…” Ali, ja ti pročitam tu knjigu i vidim da je vrlo zanimljiva. Mi to objavimo. To je druga, ili treća, koju je objavio. Od tada, mi smo bili često zajedno.

Ova knjiga “Otvorena polja Radovana Belog Markovića” je nastajala 20 godina. I svi me pitaju zašto je naziv Otvorena polja? Zato što je Beli Marković i za života, a posebno sada, otvorio polja svoje književnosti.

On je u toj knjizi govorio mnogo stvari, u tim razgovorima, ne samo o svom životu. Ono što je meni važno, otkrio je svoju vezanost za jezik, za tematiku ovog kraja, za odnos prema prošlosti. On prošlost ne pretvara u obično pamćenje, prošlost je živa.

Pre neki dan na skupu u Beogradu sam govorio da njegove knjige čine da pamćenje bude živo. I Radovan Beli Marković je, po mom mišljenju, ličnost koja će ostati u našoj književnosti. Zaslužio je da bude član Akademije nauka. I veoma se radujem što biblioteka u Lajkovcu nosi njegovo ime,” kaže Miloš Jevtić koji je, tokom književne večeri predložio da Valjevska gimnazija da nazive kabinetima, a sadašnjim gimnazijalcima poručio da je na njima da nastave dela svojh prethodnika.

“Ja sam u Gimnaziji predlag’o i sada ću da ponovim, da učionice nose imena, recimo Petra Pajića, Ljube Popovića, Ljubice Marić… Malo Valjevaca zna da je Ljubica Marić, veliki kompozitor, bila profesor u Valjevskoj gimnaziji. Pa učionica Zorana Joksimovića, zatim Akademika, istoričarke umetnosti Gordane Babić i tako dalje, samo nabrajam.

Moralo bi malo više pokloniti pažnje ljudima koji su Valjevo učinili važnim i van uobičajenih razgovora. Borite se da sačuvate duh jezika – ovde mora dobro da se govori. Nastojte da malo sačuvate Valjevo,” rezimira Miloš Jevtić.

Istovremeno iskazavši žal zbog gašenja i nestanka nekada prepoznatljivih okupljališta i firmi, čak simbola grada na Kolubari. Potkrepivši to sećanjem na razgovor iz ’80. prošlog veka, kada ga je Krleža pitao: “Jesu li, još uvek, najbolje kobasice u Valjevu u kafani Sunce?

Završnica ovogodišnje proslave 152. godišnjice od osnivanja škole održana je na književnoj večeri koju su priredili Valjevska gimnazija i Udruženje “Valjevski gimnazijalac“. Tom prilikom, na promociji knjige “Otvorena polja Radovana Belog Markovića” govorila je profesor dr Vera Vaš, kao i dr Slađana Ilić i Daren Milivojević, profesor književnosti zaposlen u Gradskoj biblioteci u Lajkovcu, jedan od pokretača ostvarene inicijative za osnivanjem književne nagrade koja nosi ime “Radovan Beli Marković”.

Daren Milivojević, Slađana Ilić i prof. dr Vera Vaš tokom obraćanja Miloša Jevtića na književnoj večeri u Valjevskoj gimnaziji

Podsećamo, prvi dobitnik nagrade je upravo novinar i publicista, Miloš Jevtić. Odgovarajući na pitanje novinara o tome, komentariše: “Drago mi je što sam dobio tu nagradu. Toj nagradi treba svi da teže. Naravno da mi je drago, ako sam je zaslužio,” kaže Miloš Jevtić, bivši gimnazijalac čiji je portret u petak, 23. decembra, profesor matematike i direktor, Predrag Jevtić, postavio u “Galeriji znamenitih učenika Valjevske gimnazije” kraj ulaza u divan prostor višestruko nagrađivane biblioteke Valjevske gimnazije.