12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministar Nišimura – Srbija strateški važna zemlja, saradnja izuzetno bitna
ministri-Srbija-i-Japan-Tokio-razgovori-09-2023-FOTO-Emilija-Jovanovic-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Valjevo

Ministar Nišimura – Srbija strateški važna zemlja, saradnja izuzetno bitna

Autor 20/09/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, o daljoj bilateralnoj saradnji dve zemlje posebno o procesu energetske tranzicije i saradnji u oblasti energetike.

Đedović Handanović je izrazila zahvalnost Japanu kao jednom od najvećih donatora Srbije i istakla da je poseta japanskog premijera Šinza Abea Srbiji 2018. godine ubrzala i unapredila odnose dve zemlje u svim sferama. Ministarka je navela da su investicije iz Japana u 2022. duplirane u odnosu na prethodnu godinu, da je trgovinska razmena značajno uvećana, i da su japanske kompanije danas među najvećim investitorima u Srbiji. Na sastanku je pomenuta i mogućnost otvaranja regionalne kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu u Beogradu.

„Energetika je prioritet Vlade Republike Srbije, diversifikujemo naše izvore i rute snabdevanja i aktivno radimo na dekarbonizaciji energetskog sektora. I Srbija i Japan se suočavaju sa izazovima u procesu energetske tranzicije i prelasku na zelenu energiju. Japan nam je do sada pomagao da modernizujemo naša termo postrojenja i učinimo ih ekološki prihvatljivim i nadam se da ćemo nastaviti sa ulaganjima u nova znanja i tranfer tehnologija iz ove zemlje”, rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je upoznala japanskog ministra sa ciljevima Srbije u procesu energetske tranzicije, kao i prioritetima u razvoju energetske infrastrukture, među kojima je razvoj hidro postrojenja i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

„RHE Bistrica ne samo što će biti jedan od pojedinačno najvećih kapaciteta u našem energetskom sektoru, već i presudan za povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora. Japanska tehnologija za korišćenje hidro potencijala je najraspostranjenija na svetu i među najrenominarijim. Mi sada koristimo trećinu svojih hidro potencijala i izgradnja RHE Bistrice nam je prioritet, jer će obezbediti stabilno i pouzdano snabdevanje i omogućiti ubrzanu integraciju OIE u našoj zemlji, a time i napredak u ostvarivanju naših ciljeva u prelasku na čistije izvore energije”, navela je ministarka.

Ministar Nišimura je rekao da je Srbija strateški važna zemlja zbog svog geografskog položaja, te da je saradnja sa našom zemljom izuzetno bitna, jer je Srbija najznačajnija i najveća zemlja u regionu Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju pres službe Ministarstva rudarstva i energetike.

Đedović potpisala Memorandume u Kini: „Ziđin majning“ ulaže još 3,8 milijardi dolara u Srbiji – pročitajte OVDE