06/12/2023
Najnovije vesti
POKS-Valjevo-kzn-19-09-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News

POKS Valjevo -Teme za iskrene lokal patriote

Autor 20/09/2023

Članovi Gradskog odbora POKS-a Valjevo u obraćanju javnosti govorili su o pripremama za predstojeće izbore uz sagledavanje ekoloških tema, zagađenja vodotokova i gradske higijene u okruženju.

Milan Petrović, član IO i GrO POKS-a kaže da je Savet za ekologiju Gradskog odbora konstatovao veliki stepen svih vrsta zagađenja u Valjevu.

“Kao što znate prethodnih godina smo prednjačili u zagađenju vazduha. Konstantno smo beležili najcrnje rezultate, posebno u zimskom periodu. Savet za ekologiju Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije utvrdio je nesumnjivu povećanost ostalih zagađenja  poslednjih godina.

Mi se radujemo što cveta gradnja na Divčibarima i što ova biser planina postaje ozbiljno turističko mesto za koje su zainteresovani turisti iz Srbije i inostranstva. Radujemo se i svakom novom privrednom objektu, svakom novom proizvodnom pogonu kako onih koje pokreću naši valjevski privrednici tako i onih koje otvaraju strani ulagači. Međutim, moramo da upozorimo da su ova dva procesa dovela do zagađenja  valjevskih reka koje su važile za jedne od najbistrijih u Srbiji. Ugrožena je i reka Gradac koja je smatrana najčistijom u Evropi. Verujemo da je Valjevu hitno poterebna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Povećana gradnja na Divčibarima sa infrastrukturom kakva je danas, bez ozbiljne i dovoljne kanalizacije, bez ikakve kontrole i ekoloških inspekcija dovode do toga da se sve otpadne vode i prljavština spuštaju bujicama i potocima u valjevske reke.

Savet za ekologiju POKS konstatuje i upozorava da Grad Valjevo kao prioritet mora postaviti gradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. To mora da se uradi ne samo zbog razvoja i gradnje na Divčibarima nego i zbog gradske kanalizacije i otpadnih voda koje “proizvode” stari i novi, veliki i mali proizvodni pogoni.

Drugo bitno zagađenje koje je upadljivo poraslo je smeće i otpad na “svakom ćošku” u svim delovima grada i u svakom selu. Prisustvo tolikih količina smeća koja leti svuda oko nas, uključujući i okolinu gradskih institucija, škola, obdaništa, tržnih centara, obdaništa pa čak i crkava, hramova i manastira nije samo pitanje ekologije već i bezbednosti, zdravlja  i opšte kulture.

Navešću samo neke najočiglednije primere. Dovoljno je da krenemo u šetnju od Studenta do Ambulante na Petom Puku. Pozdravljamo čišćenje korita Ljubostinje, ali zašto se nastavlja sa puštanjem fekalija u tu reku bez filtera sposobnih da prečiste tu otpadnu vodu? Kao što znate, Ljubostinja protiče pored Opšte bolnice gde se širi užasno neprijatan miris kao i u celom naselju Peti Puk. Na dvadesetak koraka od reke Ljubostinje u blizini Psihijatrije gde je ove godine prvi put pokošena trava, isplivala je gomila đubreta i raznih otpada. Sve to je do sada bilo skriveno u visokoj travi i  šiblju. Da bi se prikrio ovaj nemar celu godinu nije održavan teren i nije šišana trava tako da je to smeće sraslo u travu i šiblje. Od kada je trava pokošena jezive gomile đubreta su ugledale svetlost dana  i to celom dužinom trotoara pored Psihijatrije. U tom otpadu ima medicinskih rukavica, kutija od lekova i drugog opasnog otpada. Malo dalje od Psihijatrije, kod stepenica koje vode od Petog Puka ka bolnici, trava pokošena u otkose ali nije pokupljena.

Na parkinzima oko stambenih zgrada i po trotoarima gomile otpada jer svuda je nedovoljno kontejnera. Na takvim lokacijama u pristojnim gradovima već odavno postgoji veći broj podzemnih kontejnera dovoljno velikih da prime svo smeće koje nastaje u tim zgradama ili stambenim blokovima.  

U selima, čak i oko manastira nedovoljno velikih kontejnera za krupni i građevinski otpad. Ulice prigradskih naselja se skoro uopšte ne čiste niti redovno peru. Trotoari nisu čišćeni od prošle jeseni. Vetar nosi đubre posvuda a ništa se ne preduzima. Uskoro će jesen. Lišće pada.  Ako se svo pomenuto đubre ne otkloni i očisti, biće prekriveno a sledeće godine će stići novi sloj.

Pozivamo novog direktora Vidraka da ne nastavlja sa dosadašnjom praksom njegovih prethodnika. Tom javnom preduzeću potrebna je nova sistematizacija, realno sagledavanje problema,  savremenija oprema i veći broj zaposlenih.

Škole, SPC, porodice i mediji da pomognu u obrazovanju i podizanju svesti kod svih stanovnika Valjeva kako onih u gradu tako i onih u selu.   

Mi iz Gradskog odbora POKS Valjevo ne radujemo se što je ovakvo stanje. Ne krivimo nikoga ponaosob i nismo od onih opozicionara koji se drže logike “što gore to bolje”.  Ukazujemo na sve ovo kako bi pozvali sve slojeve našeg društva da svi postavimo kao cilj da Valjevo bude uređen i čist grad, zdrava sredina u kojoj će se razvijati i živeti naše porodice. Mi ćemo u toku izborne kampanje veliku pažnju posvetiti ovoj temi. To je tema oko koje mora da postoji opšti konsenzus svih nas koji volimo svoj grad. To nije partijsko pitanje. To je tema za sve iskrene lokal patriote.”

Đorđe Marković, predsednik Gradskog odbora POKS Valjevo govorio je o pripremama za izbore.

“Obnavljamo posle letnje pauze razgovore sa ostalim opozicionim strankama koje deluju u Valjevu o saradnji oko kontrole izbora u toku predizborne kampanje, a posebno na dan izbora. Članovi Gradskog odbora POKS Valjevo dobili zaduženja da krenu u prikupljanje ličnih sigurnih glasova. Za sada mi se samostalno i u saradnji sa Gradskim odborom NDSS pripremamo za redovne lokalne izbore.

Pratimo vrlo konfuzna i ponekada kondtardiktorna dešavanja oko mogućih vanrednih republičkih izbora. Ukoliko se oni zakažu u nekom terminu do kraja godine ili pre lokalnih izbora, pratićemo uputstva našeg Izvršnog odbora i trudićemo se da maksimalno doprinesemo pripremi i sprovođenju republičke kampanje i kontrole tih izbora.

Verujemo da bi zbog svih učesnika, zbog medija i birača bilo dobro da se što pre utvrdi koje izbore i u kojim terminima ih možemo očekivati. To ne sme bude deo nekih “igrica skrivalica” jer svaki izbori treba da pomognu stabilizaciji odnosa na političkoj sceni, u društvu i samoj državi.”