28/02/2024
Najnovije vesti
Gornja-Grabovica-voda-ministarka-Gordana-Comic-i-Dragan-Rom-Ivan-Vodovod-gradonacelnik-Gojkovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-1a.jpg

MINISTARKA GORDANA ČOMIĆ POSETILA GORNJU GRABOVICU

Autor 06/09/2022

U Gornjoj Grabovici, selu nedaleko od Valjeva, uvedena je voda za 153 domaćinstva i školu u okviru projekta “Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” u saradnji sa programom “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Povodom obilaska radova Gornju Grabovicu je posetila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić.

“Sa velikim zadovoljstvom, zajedno sa partnerima iz GIZ-a, a pre svega sa ljudima koji stanuju ovde i sa predstavnicima Valjeva, hoćemo da podelimo informaciju da teče primena naše strategije i plana za bolji život Roma.

Pijaća voda je jedan od prvih uslova i osnovno ljudsko pravo i želimo da svi imaju pristup pijaćoj vodi. Veliki je posao pred nama, ali je puno poslova i urađeno obilaskom Srbije u romskim naseljima, ali i u naseljima gde Romi žive sa drugim građanima Srbije smo pozdravljali, ovako kao danas u Valjevu 153 kuće koje dobijaju tekuću vodu. To znači kvalitet života.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, o zaštiti i unapređenju njihovih prava, i ja ću ovaj lepi dan za mnoge kuće u ovom selu iskoristiti da zamolim sve Rome da pozovu na čašu vode popisivače za popis. I da slobodno izađu na popis, i da se slobodno izjasne, jer je važno da u opisu Srbije znamo koliko stvarno Roma živi u Srbiji.

Taj tačan broj će značiti više vode, u više kuća, značiće bolje snabdevanje strujom, rešavanje problema. Značiće upotrebu romskog jezika u nastavi i službenoj upotrebi i značiće ono što mi svi u Srbiji inače osećamo i znamo – Romi su naše komšije, naši prijatelji, naši rođaci, naša braća i sestre i zaslužuju isti kvalitet života kao bilo ko drugi ko živi u Srbiji. Mi ćemo na tome da radimo.

Gornja-Grabovica-voda-ministarka-Gordana-Comic-gradonacelnik-Lazar-Gojkovic-direktor-Vodovoda-Ivan-Filipovic-06-09-2022-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.ra-Valjevo.jpg
Ministarka Čomić sa gradonačelnikom Valjeva Gojkovićem i direktorom JKP Vodovod, Filipovićem

Mi smo zahvalni Valjevu i predložićemo i GIZ-u i svim partnerima da i dalje nastavljaju da ulažu novac evropskih poreskih obveznika u Valjevo zato što je način na koji se troši taj novac vredan svakog utrošenog evra, za bolji kvalitet Roma i Romkinja koji žive ovde, ali i svih drugih,” zaključila je ministarka Gordana Čomić.

U ime Grada Valjeva, prisutne je pozdravio gradonačelnik, Lazar Gojković, pri tome naglasivši zahvalnost zbog ostvarivanja ovog veoma važnog projekta:

“Grad Valjevo je i na ovom projektu pokazao da je pouzdan partner i ja se zahvaljujem donatorima sa kojima smo, zajedničkim snagama, uspeli da doprinesemo unapređenju života porodica u ovom delu našeg grada.

Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje u budućnosti i mislim da smo do sada pokazali da iskreno radimo na unapređenju života Roma na teritoriji Grada Valjeva. Verujem da ćemo u narednom periodu moći da se pohvalimo rešavanjem još nekih, višedecenijskih, problema u Valjevu, naročito u romskoj populaciji,” rekao je gradonačelnik Gojković.

Inače, osnovni cilj projekta “Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” je prevazilaženje dodatnih teškoća izazvanih pandemijom COVID-19, naglasila je Sanela Bahtijarević.

Gornja Grabovica voda Danijela iz Grabovice Sanela i predstavnica GIZa FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo 06 09 2022. 2a
Danijela Janković i Sanela Bahtijarević sa predstavnicom GIZ-a u Gornjoj Grabovici

“Zadovoljstvo mi je da mogu da vas pozdravim u ime programa Nemačke razvojne saradnje i Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Još sa početkom pandemije Korona virusa, inače teški životni uslovi Roma širom Srbije su itekako bili dodatno otežani.

Program je sproveden u sedam jedinica lokalne samouprave i nakog više od godinu dana, više od 520 porodica je, po prvi put, dobilo ispravnu pijaću vodu u svojim domovima. Danas, ovde u Gornjoj Grabovici, svedoci smo toga da posle više od 20 godina i ovi ljudi u svojim domovima, imaju prvi put pijaću vodu.“

U Valjevu su izvedeni radovi na rekonstrukciji i proširenju vodovodne mreže na teritoriji sela Gornja Grabovica. Radovi su obavljani od 23. marta do 7. jula ove godine, u ukupnoj dužini od 1.282,66 metara i uz uvođenje šahtova za domaćinstva.

Direktor JKP Vodovod Valjevo, Ivan Filipović podsetio je da su u pređašnjem periodu imali veliki broj problema:

“Sada smo, izgradnjom rezervoara na Cariću i izgradnjom vodovodne mreže od kilometar i 200 metara, prečnika 160 u dužini od 900 metara i 300 m prečnika 110, obezbedili ovde redovno snabdevanje pijaćom vodom. Kao što se snabdevaju građani Valjeva, tako i ovde u Gornjoj Grabovici više neće biti tih problema kojih je do sada bilo.”

Povodom priključivanja na vodovodnu mrežu, Danijela Janković iz Gornje Grabovice kaže:

“Postojala je ta tehnička, bakteriološki neispravna voda. Snalazili smo se na razne načine. Bilo je velikih problema i pre korone. Bilo je infekcija i pre jer smo u toj vodi morali da peremo.Ovde je izdvojeno odeljenje i oni su dobijali vodu iz matične Osnovne škole Andra Savčić. Sada svaka kuća ima pijaću vodu, svoju kuhinju, kupatilo. Mreža je proradila krajem jula i ovo je već drugi mesec da koristimo vodu.

Jako je lep osećaj imati pijaću vodu. Mogu da kažem da sam sada domaćin u pravom smislu reči, da svom gostu mogu ponuditi najpre čašu vode da se okrepi.”

U okviru intervencije, 153 domaćinstva u Gornjoj Grabovici su priključena na vodovodnu mrežu, kao i izdvojeno odeljenje OŠ Andra Savčić u Gornjoj Grabovici, koje pohađa oko 40 osnovaca uzrasta od prvog do četvrtog razreda.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva”

podržanog od strane Grada Valjeva