27/02/2024
Najnovije vesti
11-12-08-2022-GIZ-AP-VOjvodina-potpisan-sporazum-o-saradnji-zaposljavanje-Roma-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

U GORNJOJ GRABOVICI 153 DOMAĆINSTVA DOBILA VODU

Autor 06/09/2022

Ministarka Gordana Čomić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dolazi u Gornju Grabovicu povodom sagledavanja rezultata projekta “Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava”.

Projekat je sproveo Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a partneri na realizaciji projekta bili su udruženje Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija.

Projekat je ostvaren u okviru programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Inače, osnovni cilj projekta “Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” je prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije COVID-19 u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi i unapređenje informisanja i imunizacije protiv COVID-19, kao i tehnička podrška nadležnim lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije.

Projekat je realizovan na području 17 jedinica lokalne samouprave: Nova Crnja, Zvezdara, Kruševac, Kraljevo, Loznica, Bor, Niš, Vranje, Pirot, Vladičin Han, Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Valjevo, Kanjiža i Alibunar.

Vodovod Valjevo Carić povezivanje vodovodne mreže sa crpnom stanicom i rezervoarom

Jedan od prioriteta projekta bio je podrška lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima u obezbeđivanju trajnog pristupa vodi za više od 500 romskih i drugih marginalizovanih porodica u više od 10 podstandardnih naselja u sedam jedinica lokalne samouprave: Kanjiža, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Zrenjanin, Kovin, Alibunar i Valjevo.

U Valjevu su izvedeni radovi na rekonstrukciji i proširenju vodovoda na teritoriji sela Gornja Grabovica. Radovi na izgradnji vodovoda počeli su 23. marta 2022. godine i završeni 7. jula 2022. godine, uključujući vodovod u dužini od 1.282,66 metara i uvođenje šahtova za domaćinstva.

U okviru intervencije ukupno je 153 domaćinstva u selu Gornja Grabovica priključeno na vodovodnu mrežu čime su dobili stalan pristup vodi za piće.

Osim toga, omogućeno je priključenje na vodovodnu mrežu i područnom odeljenju OŠ Andra Savčić u Gornjoj Grabovici, koje pohađa oko 40 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Tekst je objavljen u okviru projekta Objektiva.rs

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva”

podržanog od strane Grada Valjeva