19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulaže 42,6 miliona dinara u razvoj Osečine
FOTO-IZVOR-MDULS-foto-Katarina-Vasic-22-03-2024-Milos-i-Martinovic-u-Osecini-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ulaže 42,6 miliona dinara u razvoj Osečine

Autor 23/03/2024

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović sa predsednikom opštine Osečina Nikolom Tomićem obišao je Obrazovno-vaspitni centar „Braća Nedić“ gde bi uskoro trebalo da bude nastavljena rekonstrukcija školske zgrade.

Ministar je u Osečini posetio i prostorije opštinske pisarnice, za koje je planirana adaptacija u jedinstveno upravno mesto (JUM).

Oba projekta biće realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je iz ovogodišnjeg Fonda za lokal i kroz Program podrške za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, izdvojilo ukupno 42,6 miliona dinara.

Podsetivši da je Ministarstvo prošle godine sumom od 36 miliona dinara finansiralo prvu fazu rekonstrukcije zgrade srednje škole, ministar Martinović je ukazao na važnost saradnje ministarstva i opštine istakavši da su ostvarene velike koristi za stanovnike Osečine. Naglasio je da se uspešno partnerstvo države i lokalne samouprave nastavlja, izrazivši očekivanje da će do kraja godine srednjoškolci iz ovog kraja dobiti potpuno obnovljen prostor za školovanje, a nastavno osoblje kvalitetnije uslove za izvođenje nastave.

Ministar je naglasio da je nedavno sa opštinom Osečina i još 13 jedinica lokalne samouprave potpisan ugovor o dodeli finansijskih sredstava za realizaciju projekta „jedinstveno upravno mesto“, ministar je objasnio da je reč o važnom konceptu koji je iznedrila dugogodišnja reforma javne uprave, te da je cilj bolja dostupnost usluga javne uprave, kako za građane tako i privredni sektor. Jednošalterski sistem deo je šireg reformskog procesa državne uprave i lokalne samouprave, ali i sastavni deo ključne Vladine politike u čijem fokusu se nalaze digitalizacija i moderan razvoj zemlje.

Pripreme za završni i plan upisa u srednju školu u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu – možete pročitati OVDE

Ukazao je na značaj integralnog razvoja čitave Srbije kao prioritetnog cilja kojem se teži. S tim u vezi, obavestiće Vladu RS o stanju na terenu i potrebi da se pomogne Opštini Osečina u održavanju lokalnih nekategorisanih puteva.

Ministar je u Osečini posetio preduzeće „Krušik-plastika“ i gazdinstvo Dragana Filipovića u selu Lopatanj.