17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Grad Valjevo potpisnik ugovora za kotlarnice sa Ministarstvom zaštite životne sredine radi boljeg kvaliteta vazduha
FOTO-IZVOR-Info-sluzba-Lokalne-samouprave-Grada-Valjeva-potpisani-ugovori-za-kotlarnice-aerozagadjenje-smanjenje-15-03-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Grad Valjevo potpisnik ugovora za kotlarnice sa Ministarstvom zaštite životne sredine radi boljeg kvaliteta vazduha

Autor 15/03/2024

Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, grad Valjevo je na pragu rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja u Valjevu.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačelnika Valjeva Nemanja Petrović, danas su u Beogradu potpisali ugovore koji predviđaju nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, kao i realizaciju projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2024. godini.

Grad Valjevo je od Ministarstva zaštite životne sredine dobio ukupno 85 miliona dinara za dva projekta.

U cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara. Za realizaciju drugog projekta koji predviđa nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, Ministarstvo je izdvojilo 35 miliona dinara, što sa 15 miliona dinara iz budžeta grada Valjeva, čini ukupno 50 miliona dinara.

Podsećanje – Valjevo na vrhu liste – već 54 dana aerozagađenja – možete pročitati OVDE

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanja divljih deponija.

Od svih lokalnih samouprava koje će na osnovu ugovora dobiti podršku države, tražila sam da počnu sa radovima što pre, jer su ovi konkursi od velikog značaja za bolji kvalitet vazduha i kvalitet života građana, naglasila je ministarka Irena Vujović.