17/04/2024
Najnovije vesti
dr Zorica Jocić načelnik Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić septembar 2021. godine

Pripreme za završni i plan upisa u srednju školu u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu

Autor 07/03/2024

Prema Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole u školskoj 2023/2024. godini učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak i subotu, 22. i 23. marta, a završni ispit u ponedeljak, utorak i sredu, 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Prema rečima dr Zorice Jocić, načelnice Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, probni završni ispit je verna slika svih postupaka koje učenike osmog razreda osnovne škole očekuje i sredinom juna na završnom ispitu.

Učenici 22. marta, od 9 do 11 sati, polažu matematiku, dok u subotu, 23. marta polažu maternji jezik, od 9 do 11 sati, potom izabrani test, od 1130 do 1330.

“Na području Školske uprave učenici su se najviše izjasnili za geografiju, sledi biologija, istorija, pa hemija i fizika. Međutim, u Kolubarskom okrugu više učenika se izjasnilo za biologiju, dok su u Mačvanskom za treći test izabrali geografiju.

Posle probnog završnog ispita postoji jedan period, jedna sedmica, kada će učenici moći da promene taj izabrani predmet. Za to treba da se izjasne u svojim matičnim školama.

Probni završni ispit predstavlja vernu simulaciju završnog ispita po svim procedurama po kojima se sprovodi završni ispit. I značajno je da se učenici pripremaju, i za probni, kao i za završni ispit. Idući u susret tim potrebama učenika, Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta i obrazovanja i u saradnji sa Matematičkim fakultetom i FON-om iz Beograda, oformilo je platformu e-Vežbaonica. Na toj platformi su zadaci iz svih sedam predmeta koje učenici polažu na završnom ispitu: srpski, matematika, istorija, geografija, biologija, fizika i hemija. Zadaci su poređani na tri nivoa složenosti, na osnovni, srednji i napredni. I platforma služi deci da mogu da uvežbavaju i da se pripremaju na taj način. Link koji vodi je http:/evežbaonica.zvkom.gov.rs/ “, pored ostalog kaže načelnica Školske uprave.

U pogledu dobrobiti od probnog završnog ispita, pored sagledavanja procedura, učenici će dobiti potvrde svog znanja u momentu obavljanja probnog završnog i imaju priliku da se još bolje pripreme za završni ispit koji je prema školskom kalendaru u junu. U sedmici nakon probnog, od 25. marta, sledi analiza probnog završnog, naglašava načelica.

“Povratna informacija za učenike mora da bude na principima formativnog ocenjivanja. Ne treba da bude samo brojčana ocena, nego mora imati i opis. Tako da ta povratna informacija mora da bude potpuno jasno i precizno saopštena detetu o postignućima, i gde su propusti. Povratna informacija mora da bude i kvalitetna i blagovremena i mora sadržati smernice za dalje napredovanje.

Probni završni ispit je bitan i zbog učenika, kao i zbog nastavnika jer će oni, na osnovu rezultata, koncipirati nastavu u tim predmetima u skladu sa rezultatima.

Osim toga, probni završni služi i za način na koji će biti realizovana pripremna nastava za učenike osmog razreda za završni ispit. Osnovne škole pripremnu nastavu mogu sprovoditi od početka drugog polugodišta, a zakonska obaveza svih osnovnih škola u Srbiji je da 10 dana pred završni ispit moraju imati pripremnu nastavu i to najmanje po dva časa dnevno iz svih predmeta koji se polažu na završnom ispitu.”

Prema kalendaru, završni ispit je u ponedeljak, utorak i sredu, 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Plan upisa učenika u prvi razred srednje škole

Planiranje je počelo u decembru prošle godine i škole su, u skladu sa zakonskom obavezom, dostavile školskim upravama predloge obrazovnih područja i profila u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju, nakon čega su ŠU održale sastanke sa lokalnim samoupravama. U januaru je održan zajednički sastanak i sa predstavnicima Regionalne privredne komore i filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje iz Valjeva, Loznice i Šapca.

Takođe, krajem prošle godine je usvojen Pravilnik prema kome odeljenja imaju po 28 učenika; prethodno, bilo je po 30. Škole su unele sve svoje obrazovne profile na platformu “moja srednja škola”.

U ovogodišnjoj generaciji u Valjevu je 108 učenika manje. Na zajedničkom sastanku je dogovoreno smanjenje za dva odeljenja na nivou grada, odnosno po jedno odeljenje u Tehničkoj i u Poljoprivrednoj školi, naznačava načelnica: “A sledeće godine, s obzirom da se povećava broj učenika za 39, vratićemo i jednoj i drugoj školi, a uzećemo nekoj drugoj školi samo jedno odeljenje.”

Dualni obrazovni profili su najzastupljeniji u Tehničkoj i Ekonomskoj školi u Valjevu. U Poljoprivrednoj školi sa domom učenika po tom sistemu obrazuju mesare.  

Ub ove godine ima 28 učenika više nego li lane, tako da će dobiti jedno odeljenje više, naznačava Jocić:

“Ubska gimnazija u saradnji sa Opštinom Ub je dala predlog da to ove godine bude odeljenje sportske gimnazije, odnosno učenika nadarenih za sport. S obzirom da opština Ub ima sve sportske i ostale resurse koji su potrebni za otvaranje jednog takvog obrazovnog profila, Školska uprava Valjevo je podržala otvaranje i nadamo se da će i Ministarstvo izaći u susret tim potrebama.

Takvo isto odeljenje je tražila i Šabačka gimnazija, tako da verujemo da će Ministarstvo podržati taj predlog.

Ostale opštine Kolubarskog okruga, stanje je takvo da nemamo povećanje, ni u: Lajkovcu, Ljigu, Mionici i Osečini. Međutim, ta smanjenja nisu prevelika i da npr. Lajkovac svake godine upiše sva četiri odeljenja, a ove godine imaju odeljenje bravar – zavarivač koje nije hibridno, nego je kompletno po dualnom sistemu i idu u REIK. Lajkovac će zadržati sva četiri odeljenja. U predlogu je da Ljig ima tri odeljenja, mada mislimo da je mnogo realnije dva, nego tri. Mionica i Osečina, kao i uvek, bore se za svoja dva odeljenja. To je što se tiče Kolubarskog okruga.

Mačvanski okrug ima smanjenje samo 14 učenika, ali 40 odeljenja puta dva to je 80. Dobiće još dva odeljenja, po jedno u Hemijskoj i u Tehničkoj školi u Šapcu. Zatim, Bogatić ima povećanje broja učenika, i dobiće jedno odeljenje. Vladimirci i Koceljeva nemaju smanjenje ni broja učenika, niti odeljenja.

Što se Loznice tiče, tamo ima samo 17 učenika manje, ali 29 odeljenja i dobiće jedno odeljenje. Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik ostaju na svojim brojevima od prošle godine, s time što Krupanj nema problem, a Ljubovija i Mali Zvornik su pogranične opštine i deo učenika odlazi ka Republici Srpskoj. Takođe, jedan deo i dolazi, ali uvek je problem oko tog broja odeljenja”, zaključila je dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga u pogledu plana upisa učenika u prvi razred srednje škole.

Podsećamo, prema kalendaru za školsku 2023/24. godinu, prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila i završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust u osnovnoj školi počinje po završetku završnog ispita.