17/04/2024
Najnovije vesti
24 11 Sveti Stefan Dečanski Sveti Mrat Mrata 24 novembar Eparhija valjevska Valjevo Objektiva.rs

MRATINDAN

Autor 24/11/2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. Mnoge porodice 24. novembar slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Sveti Mrata – Mratindan.

Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je srpski kralj, sin kralja Milutina i otac cara Dušana, a smatra se za jednu od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Umiljat, dobar, krotak, milosrdan prema sirotinji, car Stefan je uživao veliku ljubav i poštovanje. Oklevetan je kod svog oca Milutina, od svoje maćehe, da sprema zaveru protiv njega. Oslepljen je i poslaše ga u zatvor u Carigradu.

Prema crkvenom učenju, posle pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah, iz zahvalnosti, sagradio Hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države o čemu svedoče i očuvane freske u manasirskoj crkvi u Dečanima, a koje datiraju iz perioda oko 1350. godine. Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju.

Nastavio je širenje Srbije i stvorio moćnu silu na Balkanskom poluostrvu. Sa prestola ga je zbacio sin Dušan. Svoj vek Sveti Stefan je proživeo kao pravednik i mučenik, skončao je 1336. godine, kao žrtva dvorskih spletki.

Mratindan je zavetni dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova.

Predanje kazuje da Sveti Mrata u ove dane gleda kako šta radi, pa veća sa vukovima na koga da “navale”. Domaćinu koji najviše greši, ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, u kuću i torove će na zimu ući hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i nezaustavljiv u svojoj nameri.

Poznato je predanje o čoveku koji je sekao drva u šumi, pa kad ga presretoše vukovi, predvođeni kriveljanom, on, uplašen, slaga da slavi Svetog Mratu i vukovi ga ostaviše. Odmah otrča kod popa te mu reče da za svoju slavu uzima i Mratu i, od tog dana, vukovi nisu zalazili u njegov tor.

Prema verovanju, u periodu “mratinaca”, od Đurđica do Mratindana, ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Očuvana je izreka: “Sveti Mrata – sneg na vrata” što ukazuje na početak hladnijeg vremena uz očekivanje snežnih padavina.

Prema narodnoj tradiciji pojedinih podneblja Srbije, ukoliko na Mratindan domaćin prihvati kućne poslove – ukućanima će biti dobra godina, ali ukoliko negoduje i ponaša se kao razmaženo dete, godina će im biti loša.