12/04/2024
Najnovije vesti
Hram Svetog Nektarija u Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

SVETI NEKTARIJE EGINSKI

Autor 22/11/2022

Sveti Nektarije Eginski rođen je u Silivriji Trakijskoj 1846. godine. Zamonašio se u manastiru Hios 1876. godine.

22-novembar-Sveti-Nektarije-Eginski.jpg heamovna slava u Valjevu

Kao episkop Pentapoljski za kratko vreme je stekao veliki ugled i u narodu i u Crkvi, ali je stalno nailazio na nepravdu. Sve je podnosio mirno, bez zlobe. Mudrim rečima i blagom naravi privukao je brojne učenike, od običnih ljudi do episkopa i univerzitetskih profesora. Osnovao je manastir na ostrvu Egini, nedaleko od Atine. Upokoji se 1920. godine. Njegove mošti su 20 godina ostale cele, puštajući sveto miro. Poklonici mu se mole, posebno za ozdravljenje.

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Valjevskog Gospodina Isihija, molitvena svečanost u čast Svetog Nektarija Eginskog biće održana danas, u utorak, 22. novembra 2022. godine, od 9 sati, kada u Hramu Svetog Nektarija počinje Arhijerejska Liturgija uz rezanje slavskog kolača.

Hram Vaskrsenja Hristovog i Hram Svetog Nektarija Eginskog Valjevo Eparhija Valjevska molitve službe liturgije FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo
Foto Dragan Krunić

Hram svetog Nektarija Eginskog u Valjevu je najnoviji hram u Eparhiji valjevskoj. Ideja za izgradnju je potekla od blaženopočivšeg Njegovog preosveštenstva gospodina Milutina, tadašnjeg Episkopa Valjevskog. To je podržao arhimandrit Nektarije Vitalis (1930-2018.) koji je, pored ostalog, podigao sličan hram u Atini. Hram u Valjevu je poginut kod ušća reke Gradac u Kolubaru. Episkop Valjevski Gospodin Milutin je dočekao čestice moštiju Svetog Nektarija Eginskog 17. maja 2018. godine na praznik Vaznesenja Gospodnjeg.

SPC na današnji datum obeležava više svetih

Pored Svetog Nektarija Eginskog danas se praznuju Sveti mučenici Onisifor i Porfirije, Prepodobni Jovan Kolov, Prepodobna Matrona Carigradska, Prepodobni Jeftimije Dohijarski i učenik mu Neofit, Sveti Simeon Metafrast, Prepodobna Teoktisa Paroska, Svete prepodobne Evstolija i Sosipatra, Sveti mučenik Antonije, Sveti mučenici Hristifor i Mavra, Sveti mučenik Aleksandar solunski, Sveti mučenici Narsije i Artemon, Sveti prepodobni Eladije, Sveti prepodobni Onisifor pečerski.