19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Na listi RFZO novi inovativni lekovi za najteže bolesti, biće u zdravstvenim ustanovama za 3 do 4 meseca
RFZO Republički fond za zdravstveno osiguranje filijala u Valjevu Socijalno u Karadjordjevoj ulici Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

Na listi RFZO novi inovativni lekovi za najteže bolesti, biće u zdravstvenim ustanovama za 3 do 4 meseca

Autor 12/12/2023

Na listu lekova koju je usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje stavljena su 22 nova inovativna leka.

Od toga, 16 su novi inovativi lekovi koji značajno menjaju tok bolesti i produžavaju život pacijenata, a šest su terapijske alternative, odnosno lekovi za bolesti za koje je i do sada postojala terapija, a sada se samo povećava njihov broj i lekarima je data veća mogućnost izbora medikamenata, koji najviše odgovara konkretnom pacijentu.

Među novim lekovima najviše je za lečenje malignih bolesti, čak 17, i to za karcinom dojke, za koji sada postoji inovativna terapija za sve tipove i sve faze ove bolesti; zatim, za karcinom prostate, pluća, melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre, multipli mijelom – maligno oboljenje krvi, takođe i za psorijazu i multiplu sklerozu.

Od 2017. godine, od kada postoji kontinuitet i značajna ulaganja države u inovativne lekove, stavljeno je 96 lekova – pet puta više nego pre deset godina. Za vreme kovid pandemije, 2020. godine za inovativne lekove izdvojeno 2,8 milijardi dinara, prošle godine 5,8 milijardi, a ove 6,2 milijardi dinara.

Uz nabavku nove dijagnostičke opreme u domovima zdravlja i bolnici, veliki broj oboljenja biće otkriven u ranom stadijumu, tako da će inovativne terapije odmah biti primenjivane.

U porastu je broj malignih oboljenja, a rano otkrivanje i inovativni lekovi pomoći će u uspešnijem lečenju i doprineće kvalitetnijem životu pacijenata.

Lekovi će nakon sprovedenih procedura biti u zdravstvenim ustanovama za 3 do 4 meseca, obaveštava Republički fond za zdravstveno osiguranje Filijala Valjevo.