19/04/2024
Najnovije vesti
Nadja-Gavric-Aleksandar-Tomic-Aleksandar-Panic-folk-minijature-etno-nagrada-Novi-Sad-2023.-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Đakon Aleksandar Panić laureat festivala u Novom Sadu

Autor 12/12/2023

Prvo mesto i nagrada Laureata prvog stepena uručena je đakonu Aleksandru Paniću za koreografsku minijaturu pod nazivom Krug večnosti na ovogodišnjem festivalu Saveza kulturno – umetničkih društava iz cele Srbije, priređenom u Novom Sadu.

Povodom Svetskog dana srpskog kola, koje je upisano na UNESKO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, 7. i 8. decembra 2023. godine u Novom Sadu, održan je festival u organizaciji Saveza kudova Srbije i Folklornog ansambla Vila iz Novog Sada, na čelu sa predsednikom predsedništva SKUDS-a i umetničkim direktorom FA Vila, maestrom Miloradom Lonićem.

Prve večeri održan je koncert zlatnih orkestara, grupa pevača i solista, dok je drugog dana održan čitav niz programa radi podizanja svesti o značaju i očuvanju tradicije i nacionalne kulturne baštine.

Nakon prijema u Gradskoj kući Grada Novog Sada, na kojem su sve prisutne pozdravili Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu i Milorad Lonić, dodeljene su nagrade institucijama i istaknutim pojedincima na polju očuvanja narodne tradicije. Zatim je izvedeno zajedničko kolo na Pozorišnom trgu ispred Narodnog pozorišta. Saborovanje je dalje nastavljeno na SPENS-u, gde je održano nadigravanje za zlatno kolce, takmičenje u izođenju koreografskih minijatura tradicionalnog plesa i Festival zlatnih ansambala Srbije.

Odlukom ovogodišnjeg selektora takmičeka, prof. dr Vere Obradović, prvo mesto i nagrada Laureata prvog stepena dodeljena je đakonu Aleksandru Paniću, za ostvarenje pod nazivom „Krug večnosti”.

Autor koreografske minijature, đakon Aleksandar Panić tim povodom ističe:

Izuzetna je čast i obaveza biti nagrađen ovakvim priznanjem. Tema „Kruga večnosti” jeste Sveta tajna krštenja i kumstvo. Kum nije samo formalna figura u životu Pravoslavnog hrišćanina, već ima daleko veću važnost i ulogu koja podrazumeva stalnu prisutnost i uključenost u porodicu.

Ova minijatura jeste deo svojevrsnog triptiha koji smo započeli pre dve godine sa „Verom, ka putu istine”, preko „Opstajanja”, da bismo zaključili „Krugom večnosti”.

„Verom, ka putu istine” takođe je nagrađena Laureatom prvog stepena 2021. godine, te nas ovo priznanje utoliko više raduje, jer predstavlja potvrdu truda i rada koji ulažemo, svesni da je srpsko tradicionalno nasleđe Pravoslavno i narodno i da samo negujući i zalivajući svoje korene, možemo očekivati da će nam mladice biti zdrave i procvetale.

Veliku zahvalnost dugujem dragim prijateljima, Nađi Gavrić i Aleksandru Tomiću, koji su dali ogroman doprinis prilikom stvaranja i izvođenja ove koreografije, kao i organizatorima i selektoru festivala, koji jeste redak dragulj naše svakodnevice. Postali smo redovni učesnici, a iskustvo koje mogu da prenesem jeste bratska ljubav koja je godinama prisutna i koja se ne menja. Takmičarski duh je zamenjen saborskim i sve aktivnosti su u duhu pravih domaćina i čestitih ljudi koju su ovaj narod i iznedrili, rekao je autor koreografske minijature, đakon Aleksandar Panić.