29/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Na Vaskrs „Tucijada“ u Oglađenovcu
Tucijada-Ogladjenovac-najava-kzn-2024-FOTO-B.Jakov_.-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-region-News-Serbie

Na Vaskrs „Tucijada“ u Oglađenovcu

Autor 02/05/2024

Ove godine čuvena Tucijada u Oglađenovcu trajaće tri dana uz niz različitih aktivnosti. Organizatori najavljuju drugog i trećeg dana takmičenje za decu.

Početkom dvadesetog veka u Oglađenovcu je pronađeno izvorište kisele vode. Na tom izvorištu se narod okupljao svakodnevno, a najviše praznicima. Na najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, zaživeo je narodni vašar, pa je pored narodnog veselja narod organizovao i takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima.

Crkvena opština Oglađenovac je 1997. godine odlučila da oživi ovu tradiciju i nazove je „Tucijada“, da bi vaskršnje praznike učini što sadržajnijim.

Takmičari iz Beograda, Valjeva, Šapca, Lazarevca i drugih mesta u Srbiji nadmetanje su počeli da posećuju već posle druge godine održavanja. Na prvoj Tucijadi 1997. učestvovalo je 25 takmičara, a na četrnaestoj 2010. godine, pored nekoliko stotina gledalaca, bila su 242 takmičara. Ova činjenica samo potvrđuje sve veću popularnost koju takmičenje iz godine u godinu dobija.

Veliko mi je zadovoljstvo da ugostimo ljude koji su odgovorni za organizaciju nekoliko manifestacija na području sela Oglađenovac. Sa velikom zadovoljstvom želim da najavim 28. po redu Tucijadu, u organizaciji  Zavičajnog bratstva „Mali korak“ i Crkvene zajednice, a uz podršku grada Valjeva.

Pre 28 godina grupa vernika zajedno sa protom Grozdanom Gajićem, osmislila je i organizovala prvu Tucijadu, svesni značaja očuvanja srpske tradicije i kulturnog nasleđa, u ime Hristovog vaskrsenja i pobede živoda nad smrću, rekao je na konferenciji za novinare Viktor Mićić, načelnik Kolubarskog okruga.

Organizatori su naglasili značaj ove manifestacije u Oglađenovcu, koja je posle Tucijade u Mokrinu najpoznatija.

Imamo lepu tradiciju, nekoliko godina smo samo mlađi od „Tucijade“ u Mokrinu, koja je veoma poznata, ali jedno malo selo kakvo je Oglađenovac, zaista je izašlo na mapu Srbije po ovoj aktivnosti. Što se tiče prostora, već smo imali akciju uređenja. Tu je učestvovao i „Vidrak“ sa nekoliko svojih ljudi i naši meštani, tako da je prostor oko crkve i škole sređen i spreman za goste. Pravila „Tucijade“ mi povremeno menjamo, tačnije slušamo glas naroda.

Takmičari se prijavljuju, organizujemo ih u osam grupa, tako da dobijemo pobednike grupa i onda idemo u polufinale i finale. Od prošle godine smo omogućili učesnicima koji izgube da se mogu prijaviti još jednom, oni formiraju tu osmu grupu i učestvuju ravnopravno dalje. Moram da kažem da uvek imamo određene nagrade, tu su sponzori, a samu manifestaciju podržava godinama i grad Valjevo i mi smo im veoma zahvalni. Dakle delimo diplome i pehare za prva tri mesta, kao i simbolične nagrade, naglasio je Vojimir Ašković.

Drugog dana Vaskra biće održana dečja “Tucijada” kod škole u Oglađenovcu.

Prema rečima organizatora, u Oglađenovcu je u blizini crkve podignut Krst, odnosno spomenik seljaku od osovina starih šinskih kola, a kako meštani žele da i taj prostor oživi, biće održana dečja „Tucijada“ i na treći Vaskrs na tom mestu.

Program manifestacije:

Prvi Vaskrs

05:00 Vaskršnja liturgija

06:30 Vaskršnja zdravica u crkvenoj sali

10:00 Početak spremanja kotlića

12:00 Upis takmičara koji žele da učestvuju u jednoj od tri discipline

13:00 Bacanje kamena sa ramena i vuča konopca

Početak takmičenja u disciplini najbrže jaje

14:00 Svečano otvaranje Tucijade-izbor najlepše korpe jaja

14:30 Početak takmičenja u disciplini najtvrđe jaje

16:30 Lutrija

17:00 Proglašavanje pobednika u svim disciplinama i dodela nagrada i diploma

18,00 Večernja služba uoči Đurđevdana

Drugi Vaskrs

Đurđevdan – Slava Hrama

08:00 Liturgija Sv.Vm. Georgija u crkvi u Oglađenovcu i rezanje slavskog kolača

12:00 Upis dece-takmičara koji se takmiče na dečijoj „Tucijadi“ kod škole

13:00 Dečija „Tucijada“

14:00 Proglašenje pobednika, dodela nagrada i diploma

Treći Vaskrs

08.00 Sveta liturgija

12:00 Dečija „Tucijada“ kod Krsta

13:00 Proglašenje pobednika