29/05/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Turisticka-organizacija-Valjevo-Dani-sremusa-na-Povlenu-21-04-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-region-News-Serbie

Dani sremuša održani na Povlenu pod snegom

Autor 22/04/2024

Održana je 10. po redu manifestacija “Dani sremuša 2024” pod sloganom “Uberi zdravlje”. Ovogodišnjeg 21. aprila berba sremuša na Povlenu bila je – pod snegom.

Učesnici manifestacije su se okupili kod Planinarskog doma na Debelom brdu, članovi Kluba Ars Nova, Planinarskog kluba Povlen, Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda”, udruženja “Beli Povlen”, kao i Turističke organizacije Valjevo.

Prema rečima direktorke, Ane Marković, priželjkivali su vedrije vreme, ali poznajući ćudi Povlena, pripremili su se i za kišu i sneg i održali manifestaciju prema planu.

Berba sremuša je pri kraju. Žetva je realizovana i pored loših vremenskih uslova na području izvora rijeke Cetinje. Ispoštovali smo početnu ideju da ceo događaj posvetimo ovoj veličanstvenoj biljci, stanovniku bukovih šuma, lekovitoj i važnoj za čišćenje organizma. Ovo je deseta jubilarna manifestacija o sremušu.

U okviru Planinarskog doma na Povlenu, istraživači „Vladimir Mandić Manda“ organizovali su prezentaciju o značaju sremuša za zdravlje ljudi. Potom su priredili istraživačku slagalicu. Ovogodišnja, 10. po redu berba sremuša je organizovana i u čast Dana planete Zemlje koji se u celom svetu obeležava 22. aprila. Takođe, deseti skup povodom festivala organizovaćemo u Valjevu sredinom maja.

Posle deset godina možemo da se pohvalimo da smo doprineli promociji sremuša za zdravlje ljudi, objavili Kuvar o sremušu – Aćima Aleksića; Kuvar sremuških jela dr Dragomira Antonića; kao i “Sava Savanović: Priče o sremušu, zapisi iz skrivene sobe” Zorana Mujbegovića, kaže direktorka Turističke organizacije Valjevo, podsećajući i na himnu i Vodič o Sremušu, kao i na objavljivanje Priče o Sremušu Radovana Belog Markovića 2017. godine.

Sve to je ukazalo na prirodnu raznovrsnost Povlena, planine nedaleko od Valjeva, koja posetiocaima sa Debelog brda pruža nesputanu panoramu, kao i jedinstvenu lepotu Taorskih vrela. S toga je inicirana zaštita Povlena, dokument je na usaglašavanju kod nadležnog ministarstva.

Fotografije Turistička organizacija Valjevo