04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NACIONALNI KONVENT: INSTITUCIJE HITNO DA REAGUJU NA PRETNJE I NAPADE NA AKTIVITE
Nacionalni-konvent-konferencija-Beograd-potreba-dijaloga-bez-pretnji-i-zastasivanja-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

NACIONALNI KONVENT: INSTITUCIJE HITNO DA REAGUJU NA PRETNJE I NAPADE NA AKTIVITE

Autor 25/02/2023

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je organizovao vanrednu konferenciju za medije povodom učestalih napada na aktiviste i predstavnike civilnog društva.

Na konferenciji je ukazano na izostanak reakcije nadležnih institucija na pretnje i napade sa kojima se suočavaju Inicijativa mladih za ljudska prava i organizacija Krokodil. Reč je o organizacijama koje su ponovo postale predmet kampanje zastrašivanja nakon javne i najavljene građanske akcije čišćenja travnjaka i fasade u parku u Mitićevoj rupi. Na toj akciji je ukazano i na zahtev Incijative A11 da park dobije ime Dušana Jovanovića, ubijenog dečaka romske nacionalnosti.

Nacionalni konvent najoštrije osuđuje zastrašivanja i pretnje aktivistima, pruža podršku organizacijama civilnog društva koje se svakodnevno bore za jačanje društvenog dijaloga i razmenu mišljenja i osuđuje svaki vid ekstremizma kao načina za prenošenje poruka o bilo kojoj temi.

Ujedno, poziva institucije Republike Srbije da doprinesu smanjenju društvenih tenzija tako što će reagovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima – od komunalne policije, do tužilaštva i sudova.

Nacionalni konvent poziva i najviše državne funkcionere i druge uticajne društvene aktere da se na isti način javno opredele i, na taj način, daju doprinos smanjenju polarizacije i nasilja u društvu.

Ovo je naročito važno imajući u vidu da se nalazimo u godini od značaja za dijalog Beograda i Prištine. Dijalog o ovako važnom pitanju od nacionalnog interesa mora da bude vođen tako da uključi sve aktere i građane na način koji je argumentovan i civilizovan. Nasilje i polarizacija ne mogu doprineti dostizanju prihvatljivog rešenja.