28/02/2024
Najnovije vesti
Vladimir Mišković pri uručivanju nagrade za sportistu grada Valjeva FOTO Dragan Krunić objektiva.rs

NAGRADA U PRAVE RUKE

Autor 17/03/2022

Prošlonedeljna dodela priznanja za najbolje sportiste i sportske kolektive izbacila je jedno novo ime na sportsku scenu Valjeva. Reč je o najuspešnijem sportisti za 2020.godinu, a nagrada je pripala Goranu Živkoviću, manje poznatom sportisti u našem gradu.

Goran živi i radi u Valjevu, i sasvim zasluženo nosi trofej za 2020.godinu. Zapravo je ovo priznanje nagrada za ono što je ostvario u 2020. i 2021.godini, jer su zbog Corona virusa sabirani rezultati dve godine. On je u protekloj godini na 13 takmičenja u Srbiji osvojio 12 prvih mesta i jedno treće koje je imalo međunarodni karakter, i na koje nije otišao potpuno spreman. Postignuti rezultati izbacili su ga u prvi plan i superiorno je proglašen za najuspešnijeg sportistu u 2020. godini. Manje je poznat jer je sport kojim se bavi manje prisutan u medijima. Bodi bilding je Goranov izbor već 20 godina. Posetili smo ga u teretani Mr Big, čiji je doslovno zaštitni znak postao.

“Bodi bildingom se bavim već 20 godina, ali ideja za profesionalnim bavljenjem se rodila 2018.godine na inicijativu mog mentora Gorana Krstajića, vlasnika teretane Mr Big, i velikog juniorskog šampiona stare Jugoslavije. On je prepoznao moj potencijal i kvalitet, došao je na ideju da se prijavim za prvo takmičenje, a imali smo do njega svega 20 dana za pripreme. Za tako kratko vreme uspeli smo da napravimo formu, pa je osvojeno četvrto mesto. U pitanju je bio Kup Srbije koji je održan u Novom Pazaru, bilo je prijavljeno 16 takmičara i to je bio maksimalni uspeh, jer su učesnici bili šampioni Balkana, šampioni Evrope i Srbije. I oni su zauzeli prva tri mesta. To mi je bio pravi “vetar u leđa”, jer ako smo napravili formu za 20 dana za četvrto mesto, bilo je jasno da se još boljim treningom mogu ostvariti još bolji rezultati.”

Goran Živković tokom treninga

Vreme korone u 2020.godini dovelo je do zatvaranja teretana a samim tim i mogućnosti za treniranje, preskočen je prvi deo godine što se tiče takmičarskog dela, ali je jesenji deo nadoknadio propušteno, pa su se u dva meseca održala gotovo sva takmičenja planirana na godišnjem nivou.

Tada sam vežbao i održavao formu kod kuće, u prirodi, ali se taj period odrazio dosta u formi. Nastupao sam na 12 takmičenja, osvojio 10 drugih mesta, ali sam postao Državni prvak i pobednik Otvorenog prvenstva Vojvodine. Prošla godina bila je uspešnija, nastupio sam na 13 takmičenja a na 12 sam bio najbolji. Apsolutni i neporaženi šampion u svojoj kategoriji što se tiče međunarodnih i regionalnih takmičenja. Pobedio sam na Balkanskom prvenstvu, a bio sam treći na Dajmond kupu, takmičenju evropskog karaktera, što je zapravo za mene bila provera za evropsko prvenstvo. Na to takmičenje sam otišao nespreman, jer je bilo neizvesno da li ću učestvovati zbog finansiske situacije. Ipak, kao perspektivnom takmičaru reprezentacija Srbije u Bodi bildingu rešila je da uplati novac za moj nastup, pa sam za pet dana probao da vratim raniju formu, i ispostavilo se da je to bilo doboljno za treće mesto. Sigurno bih bio bolje plasiran da sam bio u ranijoj formi i da sam imao duže pripreme za ovaj nastup.

Na pitanje kako se postaje šampion Goran daje jednostavan odgovor: “Bodi bilding je specifčan sport. Ovde ne postoji talenat. Talenat je važan za košarku ili fudbal, ne morate biti dovoljno fizički spremni ako imate dovoljno talenta. Bodi bilding odlikuje dosta odricanja, upornost, dosta muke i truda. Forma se ne gradi za noć niti za mesec dana. Potrebne su godine truda. Valjevo posle Gorana Krstajića gotovo 30 godina nije imalo većih rezultata. Ipak, imali smo dobrih rezultata koje su donosili vežbači iz ove teretane, Dušica Pavlović i Darko Lazić Lule, i sada ima potencijala kod mladih, ali još uvek nema takmičarske ozbiljnosti.

Bodi bilding još uvek nije dovoljno popularizovan sport, godinama je u planu da se ubaci i da bude olimpiski sport. Lično mislim da je ovaj sport temelj svakog drugog sporta, jer svaki sportista pored osnovnog kojim se bavi posećuje teretanu. Inače je jedan od najskupljih sportova, jer se najveći deo svodi na specifičnu ishranu. Moji dnevni troškovi za specijalan deo ishrane su 1.300 dinara što se tiče hrane i suplemenata koje koristim. Da bih sve to isfinansirao pored redovnog posla, radim i privatno, a između toga vežbam. Bukvalno mi jedna plata odlazi na hranu. Na svu sreću, na početku moje karijere imao sam podršku, pomogla mi je firma Urban Techniks, koja je celu sezonu finansirala ishranu, ali sada mi najviše pomaže klub Mr Big, jer plaćaju putne troškove i troškove učešća na takmičenjima. Takođe imam sponzora u vidu sportske opreme, novosadski Lancast sport već četiri godine je uz mene i dugujem im veliku zahvalnost.”

Dalji planovi vezani su za ovu godinu, a već početkom aprila sledi prvo takmičenje.

Drugog aprila je prvo takmičenje i ono je istovremeno kvalifikaciono za Balkansko prvenstvo, a posle 20 godina održava se u Srbiji, preciznije u Knjaževcu. Potom sledi nastup na Otvorenom kupu u Čačku, nakon toga je Balkansko prvenstvo , potom Državni kup, Kup Vojvodine, a ako se dobro plasiramo onda sledi i Evropsko prvenstvo u Španiji. Trenutno se vežbanjem tempira forma, i nadam se učešću na prvenstvu Evrope, u mojoj kategoriji- man’s physique, visina do 178 cm.”

Poruka za mlade je: “Odlučite se za bilo koji sport, uopšte nije važno da li je to teretana, fudbal ili nešto treće, sve je bolje nego zevanje na ulici. U teretanu Mr Big uvek možete doći. Ovde ima dosta mladih, mnogi su tu i zbog mene, a ja sam uvek tu da pomognem savetom.”

I nije mala stvar kada vam na treningu pomaže ili vas savetuje prvak Srbije i Balkana. Nadamo se da će Goran Živković nastaviti sa serijom sjajnih rezultata, i da će se plasirati na Evropsko prvenstvo. I da ćemo iz Španije imati lepe vesti za objavu.

Srećno, šampone!