15/04/2024
Najnovije vesti
Srednjoskolke-i-profesorke-u-Pfafenhofenu-krajem-septembra-2022-foto-Valjevska-gimnazija-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

NAŠI SREDNJOŠKOLCI U PFAFENHOFENU

Autor 15/10/2022

Po dvadesetprvi put osam učenika valjevskih srednjih škola i gimnazije sa profesorkama nemačkog jezika Katarinom Mirković i Ivanom Veselinović boravili su od 24. septembra do 1. oktobra ove godine u Pfafenhofenu na poziv društva “Prijateljstvo sa Valjevom”.

Učenici su, kao i prilikom prethodnih poseta, bili smešteni u nemačkim porodicama. Gospodin Bernd Dušner je nakon dvogodišnje pauze uslovljene pandemijom korona virusa pripremio bogat program za ovogodišnji boravak.

Prema rečima profesorki nemačkog jezika u Valjevskoj gimnaziji, Ivane Veselinović i Katarine Mirković prvog dana boravka organizovan je obilazak grada uz slikovit opis svih istorijskih znamenitosti.

Naš turistički obilazak je pripremio umetnik i član gradske skupštine, Manfred Menš Majer. Program je, kao i uvek, bio bogat, sadržajan i veoma interesantan.”

Naredni dan su proveli u gimnaziji, dok su posle podne učenice provele u novootvorenom bazenu i sauni u Pfafenhofenu.

“Naši učenici su imali priliku da prate časove matematike, istorije, biologije i nemačkog. Sklopili su nova prijateljstva i otišli puni utisaka.

Profesor nemačkog jezika Roland Šerer bio je naš domaćin. Od gospodina Šerera smo na poklon dobile brojne udžbenike koje možemo koristiti u nastavi nemačkog jezika. Profesorke su imale priliku da hospituju u gimnaziji. Sa kolegama su razmenile iskustva po pitanju podučavanja polaznika iz Ukrajine, koji nemaju predznanja. Tom prilikom smo održale ogledni čas za zainteresovane profesesore stranih jezika u gimnaziji.

Nakon posete školi, gospodin Dušner je organizovao ručak za celu grupu u novoj menzi fabrike “HIPP” čuvenog proizvođača dečije hrane.”

Narednih par dana proveli u bavarskoj prestonici, Minhenu, koji je u ovom periodu u duhu tradicionalnog Oktoberfesta. Obilazili su grada, kao i dvorac Nimfemburg i Prirodnjački muzej.

“Četvrtog dana boravka našu grupu je primio zamenik gradonačelnika Pfafenhofena, koji nam je na prijemu u našu čast ispričao istorijat grada, kao i to da je ovaj mali grad, od 26 hiljada stanovnika, sada jedan od najrazvijenijih gradova Nemačke, sa stopom nezaposlenosti ispod 1,8%.

To je jedini grad u Nemačkoj koji 100% koristi obnovljive izvore energije. Interesantna je i činjenica da je Pfafenhofen 2011. godine izabran za najbolji grad za život na svetu.

U prepodnevnim satima usledila je poseta eko gazdinstvu u okolini Pfafenhofena. Učenici su uočili da je Bavarska pokrajina u kojoj se pretežno gaji ječam, što nije začuđujuće, s obzirom na broj postojećih pivnica. Jedna od najstarijih pivnica nalazi se u samom centru Pfafenhofena.

Posle podne smo posetili “Interkultur Garten”. Ovde se nalazi i šljiva, posađena kao znak prijateljstva naša dva grada.

Na parcelama smo videli raznovrsne kulture, koje su posadili ljudi iz raznih država. Učenici su mogli da učestvuju u pravljenju kućica za pčele. Obilazak i radioničarski rad je organizovao Manfred Menš Majer.

Na početku smo bili skeptični i nismo imali predstavu o čemu se tu zapravo radi, ali smo se na licu mesta uverili šta sve Nemci rade za očuvanje prirode, koliko vode računa o tome da se u parkovima zasade i biljke koje daju hranu insektima, a ne jedino cveće koje je samo lepo i dekorativno i koliko im je duboko usađena svest o tome da našu planetu moramo očuvati.

Predposlednjeg dana grupa je u prepodnevnim satima krenula prema Nirnbergu. Ovaj srednjovekovni grad oduševio je naše učenike, pošto je ovo grad gde se srednji vek susreće sa modernim i urbanim. Najpre smo posetili kuću Albrehta Direra koja se nalazi u samom centru grada. Turistički vodič je bila glumica, koja je igrajući ulogu Direrove supruge, na čaroban način dočarala život slavnog slikara.

Nakon kratke pauze obišli smo tvrđavu u centru grada, odakle smo posmatrali panoramu Nirnberga. U večernjim satima vratili smo u Pfafenhofen.

Sutradan smo ponovo otišli u Minhen, odakle je bio planiran povratak za Srbiju. Vreme pre polaska smo iskoristili da posetimo postavke izložbi u gradskom muzeju u Minhenu”,

prenose brojne utiske profesorke Katarina Mirković i Ivana Veselinović, koje su zahvalile svim prijateljima u Nemačkoj radi organizovanju ove posete. Boravak u Nemačkoj, prvenstveno srednjoškolcima je omogućio da steknu uvid u nemačke običaje, porodične navike, kuhinju i kulturu. Imali su prilike da primene i usavrše svoja znanja iz nemačkog jezika, kao i tokom proteklih godina, zahvaljujući saradnji prijateljskih društava u Pfafenhofenu i Valjevu, i članovima Berndu Dušneru, Manfredu Menš Majeru i profesorki nemačkog, Dušici Rajevac.